PROIZVOĐAČ ELEKTRIČNIH VOZILA OTVORIO TEHNOLOŠKI CENTAR NA NOVOM BEOGRADU

Američki proizvođač električnih vozila Rivijan svečano je danas otvorio tehnološki centar na Novom Beogradu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučić.

-Ovo je ono za šta živim. Srećan sam kada se takve stvari dešavaju u našoj zemlji – prokomentarisao je Vučić tokom obilaska centra.

On se zahvalio i našim ljudima i svima iz Rivijana.

-Ovaj dolazak je za nas od posebnog značaja. Rivijan je najinovativnija kompanija u celom svetu kada su u pitanju električna vozila Srbija je jedina to uspela u Evropi – istakao je Vučić.

Vučić je rekao i da predstoji rad na jačanju tehničkih fakulteta u našoj zemlji.

-Moramo da radimo na kapacitetima Tehičkog fakulteta u Novom sadu, ETF-a i Mašinskog u Beogradu. To neće biti lak posao za našu Vladu, biće potrebno još mnogo ljudi. Nije dovoljno duolano obraztovanje, mora da bude još brže, odgovornije To je jedina stvar o kojoj brinem, ali znam da ćemo i to izgurati.

Razmena sa SAD raste i ove godine će preći 1, 4 milijarde dolara – naglasio je on.

Vučić je dodao da je ranije mislio kada je NCR došao u Srbiju, koji zapošljava 5.000 u našoj zemlji, da je to kraj.

– Ali sada vidim da se nastavljaju investicije. Ja se nadam da je ovo samo početak, prvi stadijum. Ovo divno vozilo u koje sam i ja ovako krakat ušao bez problema, nadam se da će se uskoro proizvoditi u Srbiji – istakao je predsednik.

Kazao je da će u tehnološkom centru u naredne dve godine biti zaposleno 500 ljudi.

-Ja se nadam da je to samo početak.

Terenac dobija ubrzanje za 3 sekunde

Predstavnici kompanije su predstavili Vučiću najnoviji model, jedno od električnih terenskih vozila Rivijana, i naglasili da ono nudi vozačima zasta jedno fantastično iskustvo, s obzirom da ima snagu od čak 835 konskih snaga.

Kako su rekli iz kompanije, predstavljeni terenac postiže izuzetnu brzinu za samo tri sekunde i ima baterije od 135 kilovata.

Takođe, vozilo je opremljeno sa dosta tehnologije i ima čak 11 kamera, koje koristi kako bi se bolje kretalo i pratilo saobraćaj. Vučić je ušao u vozilo i u šali pitao gde je menjač i dodao kako je on navikao da automobili imaju menjač i kvačilo.

Otvaranju prisustvuje i ministarka nauke Jelena Begović, potporedsednica kompanije za akviziciju talenata Cindy Nicola i viši potpredsednik za razvoj softvera Wassym Bensaid, kao i ambasador SAD Kristofer Hil.

Kompanija je saopštila da je do danas pristiglo nekoliko stotina prijava za posao u centru u Beogradu, od čega je najviše interesovanja bilo za radna mesta u okviru mapiranja, infotejment, ADAS (napredni sistem za pomoć vozaču) i IT usluga.

Naveli su da su prvi zaposleni počeli sa radom prethodnih dana, kao i da će Rivijan u narednim nedeljama i mesecima širiti svoj tim u Beogradu. Rivijan će, kako je ranije najavljeno, pre kraja ove godine otvoriti 200 radnih mesta za inženjere, a onda 1.000 radnih mesta.

Rivijan sa sedištem u Kaliforniji, poznat po proizvodnji električnih kamioneta i terenaca, u septembru je zvanično najavio da u Beogradu otvara svoj R&D centar sa namerom da zaposli lokalni tehnički kadar i inženjere iz automobilske industrije. Kompanija će u Srbiji, kako je ranije objavljeno, poslovati pod imenom Rivian SE Europe d.o.o. Beograd.

Kompanija Rivian je osnovana 2009. i bavi se dizajniranjem i proizvodnjom električnih vozila. Prvi modeli vozila su R1T, „pick-up truck“ sa dva reda sedišta za pet putnika, koji je proglašen najboljim vozilom u svojoj kategoriji, kao i R1S, SUV sa tri reda sedišta za sedam putnika.

Kako su mediji objavili, ta vozila su kombinacija odličnih performansi, upotrebne vrednosti i efikasnosti.

Vozila R1T i R1S opremljena su naprednim tehnološkim sistemima, uključujući elektroniku vozila, akumulator, električni pogon, šasiju, Driver+ napredni sistem pomoći vozača (ADAS) i digitalno upravljanje.

Tagovi

Pročitajte još: