„PRONAŠLI SMO LJUDE KOJI GODINAMA NISU IZAŠLI IZ SOLITERA“: Čak trećina građana žive sami, najviše ih je na Novom Beogradu

Svakog novi popis stanovništva u Srbiji potvrdi poražavajuću istinu. Osim činjenice da nas je iz godine u godinu sve manje, jedna se posebno ističe kao sumorna – u Srbiji skoro svako treće domaćinstvo ima sama samo jednog člana, tačnije 29,9 odsto do ukupnog broja stanovnika. U Beogradu je po tom pitanju situacija još gora, gde čak 33,4 odsto građana prestonice živi samo!

U poređenju sa popisom stanovništva iz 2011. godine, znatno je skočio broj domaćinstava sa jednim i dva člana, dok se beleži pad broja domaćinstava sa tri, četiri, pet i šest i više članova. Naspram popisa iz 2011. godine kada samačkih domaćinstava u Beogradu bilo 148.973 (24,6%), sada ih je 232. 252 (33,4%). Podsetimo, u Srbiji ima ukupno 2.589.344 domaćinstava, a u Beogradu 694.818.

Ko sve u Beogradu živi sam? Da li su to samo stariji ljudi, koji su ostali bez partnera, a deca otišla svojim putem, ili su to možda mladi ljudi, željni samostalnog života?

U Beogradu više od polovine samaca ima od 30 do 64 godina

Što se cele Srbije tiče, kako su nam rekli su Republičkom zavodu za statistiku (RZS), negde oko 8 odsto je udeo među samcima mlađih od 30 godina.

– Što se Beograda tiče, oko 11 odsto je udeo mlađih od 30 godina. Većina onih koji žive sami u prestonici imaju između 30 i 64 godina, oko 52 odsto. Oko 37 odsto je staro 65 i više godina – rekla je „Blic“ Ljiljana Đorđević, načelnica odeljenja za popis stanovništva RZS.

Dodaje i da je obično u zapadnim zemljama veliki broj mladih koji se osamostaljuju, žive sami i rade, ali da „kod nas nije takva situacija“.

Đorđevićeva navodi da postoji velika razlika posmatrana u polu. U Beogradu je, kako kaže, kod muškaraca nešto veći udeo mlađih od 30 godina koji žive sami.

Ta cifra iznosi oko 13 odsto, dok je kod žena oko 10 odsto.

Naglašava da postoji velika razlika u starosnoj grupi od 30 do 64 godine.

– Većina muškaraca koji žive sami su u toj starosnoj grupi, dok je više žena starih 65 i više godina koje žive same. To ne čudi, jer žene duže žive, uglavnom ostaju da žive same nakon smrti partnera – pojasnila je ona, dodajući da na nivou Srbije muškarci samci imaju u proseku oko 54 godine, a žene koje žive same 62 godine.

Prosečna starost razlog za porast samačkih domaćinstava

Odgovarajući na pitanje šta vidi kao razlog za porast samačkih domaćinstava, Đorđević ocenjuje da je očekivano da raste broj samačkih domaćinstava od popisa do popisa.

Smatra da je u Srbiji osnovni razlog visoka prosečna starost.

– Stil života se menja, mladi ljudi koji su se osamostalili sve kasnije stupaju u brak, posebno u Beogradu – ocenjuje Đorđević

Dodaje i da ima dosta starijih lica koja ostaju sama nakon što deca formiraju svoje porodice i odsele se, ili ostaju sami nakon smrti partnera, te da zato ima dosta žena koje su same i starije od 64 godine.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn