Prva „pametna“ zgrada sa rotirajućim restoranom: Od jugoslovenskog giganta do bankrota – ovo su zanimljivosti o simbolu Novog Beograda

Osim stambenog prostora, kula „Geneks“ predstavljala je i sedište najuspešnije jugoslovenske firme.

Neposredno uz auto-put Beograd – Zagreb smeštena je „Zapadna kapija Beograda“, soliter od 35 spratova, koji predstavlja jedan od simbola srpske prestonice.

Osim stambenog prostora, kula „Geneks“ predstavljala je i sedište najuspešnije jugoslovenske firme, kao i stecište tadašnjeg poslovnog i političkog sveta.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o kuli „Geneks“.

Zapadna kapija Beograd

Kula „Geneks“ u narodu je poznatija i kao „Zapadna kapija Beograda“, prvenstveno zbog svog položaja, ali i jer svojom spoljašnjošću podseća na kapiju grada.

Osim toga, svojom grandioznošću važi za jedan od glavnih orijentira u srpskoj prestonici.

Beogradski simbol brutalizma

Ovaj oblakoder predstavlja najupečatljiviju predstavnicu beogradskog brutalizma, koji odlikuju masivne betonske građevine.

Kulu je projektovao 1980. arhitekta Mihajlo Mitrović i on se sastoji od 35 spratova i od vremena svog postojanja predstavlja simbol moderne prestonice i uspešnog razvijanja.

Prva „pametna“ zgrada

U vreme kada je projektovana, Zapadna kapija bila je sinonim budućnosti arhitekture. Bila je jedna od prvih „pametnih zgrada“ u Beogradu, sa kompjuterskim centrima iz kojih se automatski pušta struja, grejanje, hlađenje, liftovi…

Rotirajući restoran

Na vrhu „Geneksa“, na 35. spratu, nekada se nalazio i rotirajući restoran, tada nedostižan „običnim“ ljudima, a uvek rezervisan za tadašnju poslovnu i političku elitu.

Zatvoren nakon bombardovanja, restoran do današnjeg dana ne radi, mada je enterijer očuvan kao da bi već danas mogao da počne sa radom.

Mural Lazara Vujaklije

Slikar Lazara Vujaklija, autor prvog murala u Beogradu, uradio je murale i na prizemlju kule „Geneks“ i to na zahtev samog arhitekte zgrade – Mihajla Mitrovića. Takođe, između murala postoji i slika same kule.

Tagovi

Pročitajte još: