OVAJ NOVOBEOGRADSKI GIGANT DOBIJA I DEO ZA ŠOPING

Građani koji su prolazili kraj Sava centra mogli su da primete da se na njemu radi punom parom. Od aktuelnih radova najveću pažnju privlači montaža novih stakala na fasadi, kao i prateći radovi kao što su montaža nove stolarije i aluminijumskih profila na celom objektu.

U ovoj fazi projekta najveći deo građevinskih radova obuhvatio je objekat A, gde je nakon čišćenja objekta, završena demontaža staklene fasade, stolarije i aluminarije.

Kako su za B92.net kazali iz Delta Real Estatea, realizovani su radovi na sanaciji konstrukcije objekta, koja je ranije premazana antikorozivnom i protivpožarnom zaštitom. Takođe, u unutrašnjosti objekta počeli su radovi na postavljanju instalacije i sistema za kontrolu toplotne temperature.

U ovoj fazi projekta odvijaju se radovi na objektu B, gde je nakon čišćenja objekta, u rekordnom roku završena demontaža staklene fasade i započeta demontaža postojećih instalacija. Izvode se radove na pripremi za termoizolaciju i hidroizolaciju krova.

„Bilo je očekivano da stakla na objektu privuku veliku pažnju naših sugrađana, budući da mnogi prepoznaju ovaj objekat upravo po kosim staklenim površinama. Imali smo veliki broj upita i pitanja na temu da li će Sava centar menjati svoj oblik i da li će njegova fasada ličiti na staru, sa zadovoljstvom ističemo da će objekat zadržati svoj izgled, ali i da će nova stakla biti identične boje kao stara. Međutim, kada je u pitanju funkcionalnost novog omotača objekta tu neće biti mnogo sličnosti. Fasadna stakla koja se trenutno postavljaju na objektu, imaju visok koeficijent energetske efikasnosti“, kažu u Delti.


Novi sadržaji

Sava centar će u potpunosti zadržati svoju namenu nakon rekonstrukcije. Biće i jasno podeljen na dve zone: kongresno-kulturnu i poslovno-komercijalnu. Umesto dosadašnjih 16 sala, organizatorima događaja biće dostupno više od 45 sala plus Velika dvorana, koja će imati kapacitet od 3.800 mesta nakon rekonstrukcije.

Osim poslovnog prostora, u objektu će jasno biti odvojen i deo za šoping, ispunjen prodavnicama, kafićima, restoranima i raznim drugim sadržajima koji će učiniti da ova lokacija postane ponovo jedna od omiljenih za šoping u Beogradu, kazali su nam iz Delte.


Izazovi rekonstrukcije objekta od skoro 100.000 kvadrata

Sama rekonstrukcija objekta od kulturnog značaja je po sebi ozbiljan izazov. U ovom slučaju, radi se o objektu koji se prostire na skoro 100.000 kvadrata koji sa sobom nose različita iznenađenja.

„Neusklađenost arhivske dokumentacije i stanja na licu mesta umeju dodatno da otežaju situaciju. Godinama unazad u ovaj objekat gotovo ništa nije ulagano i to je dovelo do potpunog propadanja delova objekta, a manje sanacije i dogradnje često nisu adekvatno evidentirane, te se suočavamo sa problemom nepostojanja podataka o radovima“, navode iz Delte.

Izazov koji je specifičan za ovu rekonstrukciju je činjenica da dok se radovi odvijaju na jednom delu objekta, u drugom delu, odnosno u jednom delu objekta B, imamo uspešno poslovanje i emitovanje TV programa našeg zakupca Telekoma, odnosno partnerskih televizija pomenute kompanije, kazali su nam.

Dodatni izazovi su oni sa kojim se trenutno suočava celokupna građevinska industrija, a oni podrazumevaju probleme sa nedostatkom radne snage, povećanjem cena materijala i energenata, kao i produžene rokove isporuke.

 

 

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn