SAVA CENTAR ZVANIČNO OTVARA SVOJA VRATA: Nutricionisti prvi posetioci obnovljenog novobeogradskog zdanja

Deo zdanja, 65.000 kvadratnih metara, u Bloku 19 otvara se 14. novembra, a rekonstrukcija koncertne Plave dvorane nastavlja se do polovine 2024.

Evropska konferencija nutricionista sa više od 1.500 učesnika otvoriće 14. novembra deo „Sava centra”, kongresni i poslovni, čija se rekonstrukcija započeta decembra 2021. privodi kraju. Tog dana, odnosno tri godine otkako je kompanija „Delta” od grada kupila najveći i najpoznatiji kongresni centar Jugoistočne Evrope neće biti u funkciji ceo kompleks od oko 100.000 kvadrata jer tada neće biti završeno i sređivanje koncertne Plave (Velike) dvorane. Obnova čuvene Plave dvorane biće nastavljena po planu do polovine 2024. godine i njen kapacitet biće povećan sa 3.672 na 4.000 posetilaca, navedeno je u saopštenju „Delta holdinga”.

– Deo „Sava centra” koji će od novembra ugostiti domaće i strane goste obuhvata 65.000 kvadratnih metara, odnosno više od dve trećine ukupne površine ovog objekta. Kongresni deo čini 46 sala (umesto dosadašnjih 16), među kojima je i čuvena Glavna kongresna dvorana, mesto nekih od najznačajnijih skupova u istoriji Beograda, Srbije i bivše Jugoslavije. Posebna atrakcija „Sava centra” biće imersiv sala, (zabava sa 3D doživljajem i prikazima u kojoj će posetioci imati osećaj uranjanja u prostor, prim. „Politike”), jedinstvena na ovim prostorima. Renoviran je i obnovljen i poslovni prostor A klase i šoping zona sa restoranom i lokalima različitih brendova i usluga – navela je kompanija Miroslava Miškovića.

U „Delti ril estejtu” tvrde i to da su u potpunosti ispunili obavezu da zadrži namenu ovog objekta. To je bio jedan od uslova, uz obavezu da kupac u renoviranje kompleksa uloži najmanje 50 miliona evra, kada je grad iz trećeg pokušaja novembra 2020. „Delti”, kao jedinom ponuđaču, prodao kompleks u novobeogradskom Bloku 19 za 17,5 miliona evra. Ta cena bila je za oko 10 miliona evra niža od procenjene vrednosti u prvom oglasu.

Aprila 2021. zdanje arhitekte Stojana Maksimovića proglašeno je za spomenik kulture, četiri decenije posle njegove izgradnje, što je i zvanična potvrda da se rekonstrukcija mora pažljivo obaviti čuvajući sve one vrednosti kompleksa na osnovu kojih je zavredeo da bude upisan u registar kulturnih dobara.

– Očuvani su arhitektura i elementi enterijera koji su stavljeni pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda. Osim što je sačuvan prepoznatljivi spoljašni izgled, zamisao arhitekte Stojana Maksimovića, ostali su isti i brojni elementi unutrašnjosti po kojima je „Sava centra” poznat Beograđanima i gostima glavnog grada. Zidove i dalje krasi čuvena mapa sveta, betonski elementi, dugački holovi i forma prostora sa galerijama. Sačuvana su i umetnička dela koja su godinama krasila enterijer ovog objekta – piše u „Deltinom” saopštenju u kojem je precizirano da će ukupna investicija biti vredna više od 118 miliona evra.

Osim što će biti energetski efikasan objekat i, kako navode u „Delti”, „sagrađen uz najviše ekološke standarde uključujući i BREEAM sertifikat, jedan od vodećih sertifikata za procenu uticaja objekata na životnu sredinu” „Sava centar” će na jednom mestu moći da ugosti 5.000 do 7.000 ljudi.

Osim direktne veze sa hotelom „Kraun plaza” ponudiće i druge sadržaje poput restorana, prodavnica, izložbenog prostora, kancelarija, odnosno biće podeljen na kongresno-kulturnu i poslovno-komercijalnu zonu.

Tagovi

Pročitajte još: