Savet za bezbednost saobraćaja GO Novi Beograd sumirao uspešne rezultate rada u ovoj godini

Savet za bezbednost saobraćaja Gradske opštine Novi Beograd, u potpunosti je ralizovao program usvojen u martu ove godine, a manifestacije, edukativni programi i tribine koje je sproveo Savet, zaslužuju da se nađu u programu rada i naredne godine – rekao je predsenik opštine Bojan Bovan na sednici Saveta, održanoj u sredu 20. decembra u prostorijama opštine.

Savet čine predstavnici Policijske uprave Novi Beograd, JKP “ Beograd put“, zatim „Javnog preduzeća putevi“, Sekretarijata za saobraćaj Gradske uprave Beograda, Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, „Parking servisa“, SAT „Media group“ i Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

Prema rečima predsednika opštine, svako je dao doprinos da aktivnosti iz oblasti bezbednosti u saobraćaju naiđu na dobar odziv i podršku građana.

On je naglasio da će naredna sednica Saveta biti već u januaru 2024. godine, kako bi se na vreme pripremile neke od aktivnosti Saveta, a zatim se osvrnuo na nekoliko akcija koje su privukle veliku pažnju učesnika i građana Novog Beograda.

U prvoj polovini maja ove godine, realizovaona je veoma posećena i zanimljiva manifestacija „Novobeogradska porodične biciklijada“. U Parku Ušće kod spomenika „Večna vatra“, sugrađani i gosti Novog Beograda učestvovali su u druženju i vožnji bicikla.

-Pored afirmacije zdravog stila života i porodčnog okupljanja, „Biciklijada“ je između ostalog bila usmerena na to da najmlađi sugrađani uz pomoć stručnjaka i svojih roditelja, na posebno postavljenim poligonima, savladaju veštinu upravljanja biciklom i nauče kako da bezbedno učestvuju u saobraćaju, pa se nadam da će se naći na programu rada i sledeće godine – rekao je Bovan.

On je podsetio da su u prostorijama Gradske opštine Novi Beograd, 26. i 27. novembra održane četiri tribine posvećene bezbednosti u saobraćaju i to tribine „Bezbednost pešaka“, „Bezbednost dece u saobraćaju“, zatim „Bezbednost korisnika javnog prevoza“ i „Bezbedbist starijih učesnika u saobraćaju“.

Predstavnici Saobraćajnog fakulteta (SF) Katedre za bezbednost saobraćaja, na početku svake tribine, predstavili su najvažnije rezultate istraživanja o saobraćajnim nezgodama različitih učesnika u saobraćaju u prethodnih pet godina.

Savet je prema rečima predsenika opštine imao odličnu saradnju i sa novobeogradskim školama.

U saradnji sa 19 osnovnih škola sa teritorije opštine, za đake drugih razreda tih škola, organizovano je zanimljivo takmičenje „Bezbedan školarac“. Finale tog takmičenja održano je 15. decembra u prostorajama opštine. Prema oceni učitelja reč je o izuzetno posećenoj vannastavnoj aktivnosti u kojoj su deca imala mogućnost da pišu, crtaju, prave makete i rešavaju kviz pitanja na temu bezbednosti u saobraćaju, a zatim da polažu test na školskom poligonu.

Učitelji su kako je rekao Bovan, predložili da se ovakvo takmičenje naredne godine organizuje i za đake trećih i četvrtih razreda, što je nabolja potvrda uspeha ovog programa.

Prema rečima predsenika opštine, izuzetno posećene bile su i tribine za vaspitače i učitelje koji su se odazvali stručnom predavanju o tome kako da decu zainteresuju za temu bezbednosti u saobraćaju i predstave im važnost te teme.

Tagovi

Pročitajte još: