SAVSKO ŠETALIŠTE PRVO NA REDU: Ideja je da bude jedno od najlepših u ovom delu Evrope

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić podsetio je da je na poslednjoj sednici Skupštine Grada Beograda doneta Odluka o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji grada, što predstavlja pravni osnov za konačno sređivanje priobalja.

Znatan broj splavova će ostati, najavio je Šapić, ali će biti standardizovani.

„Jasno će biti određeno gde splavovi mogu da se nalaze, kolika će biti udaljenost između njih, moraće da imaju prečišćivače kako se fekalije ne bi direktno ispuštale u reku, priključak na struju i vodu, kao i plaćen zakup. Posebno će oni koji dobiju dozvolu za svojevrsne noćne klubove morati da imaju izolaciju kako ne bi ugrožavali život ljudi u okolini. Prvi put ćemo imati uređeno priobalje, a Savsko šetalište, gde splavova ima najviše, biće prvo u nizu“, rekao je Šapić gostujući na TV Pink.

Na planu i skicama za lokacije splavova upravo se radi, nakon čega će biti dati javnosti na uvid, a potom i na licitaciju, precizirao je.

„Cilj je da se priobalje uredi iz bezbednosnih razloga i da bude čistije, ali i iz estetskih razloga, jer koja je svrha imati reku ako se od splavova ne vidi“, kazao je Šapić.

Ideja je da Savsko šetalište, koje je manje turističko a više rezidencijalno, bude jedno od najlepših u ovom delu Evrope, te da se sličan sistem primenjuje duž svih obala u Beogradu, istakao je Šapić.

On je izrazio uverenje da će zahvaljujući novom preduzeću „Beogradski park“ građanima biti isporučena kvalitetnija usluga i naveo da je želja da gradski parkovi budu puni dece, ljudi, oplemenjeni novim sadržajima, prenosi Beoinfo.

Ovo preduzeće, naveo je Šapić, upravljaće parkovima tako što će osmišljavati na koje načine mogu da privuku ljude, a baviće se i drugim poslovima koji će građanima tek biti vidljivi nakon implementacije rezultata.

Ukazao je i na ulogu novoformirane službe javnog reda, kao i njenog službenika – „Belog“, koji će biti lični asistenti svih Beograđana.

„‘Bel’ će biti na ulici i pomagaće građanima. Pravimo podelu grada na stanice i punktove, te ćemo u svakom kraju grada imati punkt u kojem će raditi i gde će ‘Beli’ biti komšija i prijatelj građanima. Biće oko škola, vrtića, u parkovima, ali šetaće i noću kako bi se svi osećali sigurnije“, rekao je gradonačelnik, dodavši da će Beograd biti najsigurniji i najuslužniji grad u Evropi.

Gradonačelnik je podsetio da je rebalansom budžeta omogućeno plaćanje nafte za GSP, kao i da su izbegnuta kašnjenja u nastavku subvencionisanja za gradske vrtiće. Regulisani su i veliki dugovi koji su se u opštinama nagomilavali decenijama. Takođe, omogućena je i podela vaučera za decu vrtićkog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, kao i zaposlenima u tim ustanovama. Za koji dan nastavljaju se i radovi na šetalištu „Lazaro Kardenas” jer se stalo u Bloku 70, a da nije bilo dobrog rada u protekla tri meseca sve to ne bi bilo moguće, istakao je Šapić.

On je istakao da je sve urađeno kako bi Beograd spremno dočekao zimu, te najavio da će grejna sezona početi 15. oktobra, ukoliko ne dođe do drugačijeg dogovora na nacionalnom nivou.

On je ponovio da je jedan od najvećih problema sa kojim se ova gradska uprava suočava gradski prevoz, te da će učiniti sve da se ova usluga poboljša, a očekuje da će i građani, kada osete poboljšanje, početi sve više da plaćaju karte.

„Želim da sve promene krenu od nas, da sve bolje funkcioniše, a znam da će to građani znati da cene“, istakao je gradonačelnik.

Naglasio je da su protiv ovakvih odluka samo oni kojima smeta što je Grad odlučio da se uvede red i da se tačno zna ko šta radi, koliko i kako radi, kao i gde se troši novac svih Beograđana.

„Želim, zajedno sa ovom gradskom upravom, da dam sve od sebe kako bi građani dobili što bolje uslove za život. Kao gradonačelnik Beograda sam dužan da štitim interese svih građana, pa i tih radnika u preduzećima. Mislim da su radnici komunalnih službi možda prvi put dobili gradonačelnika koji nema problem da sa njima direktno razgovara“, zaključio je Šapić.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn