SCENA NOVOBEOGRADSKOG SPLAVA KAKO PLUTA SAVOM MNOGE ZABRINULA: Evo o čemu se zapravo radi

Na društvenim mrežama osvanula je fotografija poznatog beogradskog splava kako pluta Savom. Iako se sumnjalo da su se užad odvezala, u rečnoj policiji kažu da se splav ustvari premešta.

Ko kontroliše splavove i kućice na vodi i koliko često inspekcija na njih stavlja obaveštenje – nebezbedno.

Splav koji je ovog vikenda zaplovio Savom nije se otkačio od obale, već ga je vlasnik selio na drugu lokaciju. Trenutno ga radnici učvršćuju i u toku je priključivanje na gradsku ifrastrukturu. Prve goste trebalo bi da primi za mesec dana.

Inspektori Odeljenja za bezbednost plovidbe kažu da će uskoro proveriti tehničku ispravnost tog objekta.

Ne postoje precizni podaci o tome koliko je splavova i kućica na vodi na području Beograda, ali se procenjuje da ih ima između 2.000 i 3.000 i da oko 30 odsto nema dozvolu. Inspektori uglavnom kontrolišu one po kojima je Beograd poznat.

„Godišnji plan je negde oko 50 plutajućih objekata za privredne svrhe. Recimo prošle godine pregledali smo 73 objekta. Najčešće su to splavovi-restorani, ugostiteljski objekti“, kaže Božidar Jagodić iz odeljenja za inspekcijske poslove bezbednosti plovidbe Ministarstva građevine.

Kada inspektori utvrde da postoji prekršaj, objekat se zatvara i vlasniku se izriče novčana kazna.

„Najčešće nailazimo da splav nije tehnički registrovan ili da nema adekvatnu posadu koja vrši kontrolu nad plutajućim objektom, u manjem broju slučajeva neki deo opreme na splavu nedostaje“, navodi Jagodić i dodaje da je najčešća mera koju izriču u tim slučajevima zabrana upotrebe plutajućeg objekta.

Dodaje da postoje i novčane mere, ali da to zavisi od prekršajnog postupka i suda.

MUP je početkom marta formirao novu jedinicu zaduženu za kontrolu bezbednosti na rekama, koja kontroliše sve što se dešava na vodi – od bezbednosti građana i objekata do sprečavanja šverca.

„Pred nama je nautička sezona kada će broj građana na rekama biti značajno veći, naročito na Savi. Policijski službenici svakodnevno kroz 24-časovno dežustvo patrolirajući na Savi i Dunavu bave se bezbednošću građana, kao i građana koji su prisutni na plutajućim objektima duž Save i Dunava“, ističe Miloš Kostić iz jedinice za bezbednost na rekama MUP-a.

Grad je nedavno usvojio odluku kojom su određene zone i pravila po kojima će ubuduće biti razmašteni splavovi. Propisane su i mere koje se odnose na izgled, visinu splavova, rastojanje među njima, zaštitu životne sredine.

(Kurir.rs/RTS)

Tagovi

Pročitajte još: