Skinuta spomen-ploča Tomu Buzovu na Novom Beogradu: Ubijen jer je hteo da zaštiti otete putnike iz voza za Bar

Tomo Buzov ubijen je 27. februara 1993, u jednom od najjezivijih zločina iz jugoslovenskih ratova.

Pre mesec dana nepoznati počinioci su skinuli spomen-ploču posvećenu Tomu Buzovu, koja je otkrivena 2016. godine na zgradi na Novom Beogradu u kojoj je Buzov živeo.

Ovu informaciju za „Telegraf“ potvrdio je njegov sin Darko.

Buzov, oficir JNA u penziji koji je išao u posetu sinu Darku, koji je bio u vojsci u Podgorici, jedini od svih putnika pokušao je da spreči izvođenje Bošnjaka iz voza. Završio je kao i oni: posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

„Nakon što sam pročitao razgovor Dejana Anastasijevića u nedeljniku ‘Vreme’ sa Tominom udovicom Koviljkom, predložio sam Aleksandru Šapiću da postavi spomen-ploču posvećenu Tomi Buzovu na zgradu u Ulici Milutina Milankovića 42“, piše na svom Fejsbuk profilu Robert Čoban.

Prinst screen/facebook

Za manje od mesec dana Šapić je tu ideju realizovao i otkrio ploču u prisustvu Tominog i Koviljkinog unuka i Darkovog sina, Tome Buzova Mlađeg.

U ponedeljak 27. februara će biti 30. godišnjica zločina u Štrpcima, a ploču koje je podsećala na herojski čin Tome Buzova koji ga je koštao života.

Podsetimo, zločin, kolokvijalno poznat kao „Otmica u Štrpcima“, odigrao se pod komandom Milana Lukića, a za zločin su do sada pravnosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić.

Ranisavljević je osuđen pred Višim sudom u Bijelom Polju 2003. godine na petnaestogodišnju kaznu zatvora. Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, priznao je krivicu i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Za ovaj zločin trenutno su u toku postupci pred sudovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Prvooptuženi u predmetu, bivši komandant Vojske RS-a Luka Dragičević, oslobođen je krivice.

Pred sudom u Beogradu u toku je suđenje protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragana Đekića. Oni su optuženi zbog sumnje da su, kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993. godine. Optužnica navodi da su učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar.

 

 

 

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn