SPLAVOVI BEZ LOKACIJE NA NOVOBEOGRADSKOM ŠETALIŠTU OSTAJU BEZ STRUJE I VODE

U obaveštenjima koja su vlasnicima stigla u sredu navodi se da će u najkraćem roku morati da uklone splav u skladu sa Odlukom o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu.

Vlasnici plutajućih objekata na levoj obali Save, u zoni Savskog šetališta u Bloku 70, koji nisu prošli na licitaciji za zakup vodnog zemljišta održanoj u decembru dobili su obaveštenja da će im javna preduzeća isključiti vodu i struju. To znači da nemaju ni pravo korišćenja vodnog zemljišta niti da budu na toj lokaciji.

Ta obaveštenja vlasnici su dobili u sredu u popodnevnim satima. Kako su rekli, na ograde i u poštanske sandučiće doneli su im ih „neki” momci.

U obaveštenju stoji da svi koji nisu prošli licitaciju u najkraćem roku uklone splav u skladu sa Odlukom o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji grada.

– U slučaju da vlasnik ne ukloni svoj plutajući objekat, biće obavešten od nadležne inspekcijske službe grada o dinamici uklanjanja istog od strane grada, o trošku vlasnika – stoji u obaveštenju grada.

Sekretarijat za inspekciju, nadzor i komunikaciju i Javno vodoprivredno preduzeće „Beogradvode” raspisali su 1. marta tender za uklanjanje nelegalno postavljenih plovila sa vodnog prostora. To znači da bi grad trebalo do 6. aprila da odabere vlasnika firme koja ima adekvatno plovilo za uklanjanje postojećih splavova sa beogradskih obala. Procenjena ukupna vrednost ugovora je 83.333 333 dinara bez PDV-a.

Oni vlasnici koji su ostvarili pravo na zakup, a koji već imaju postavljene splavove na Savskom keju, neće ostati bez struje i vode. Moći će i da ostanu na mestu na kome su već dok im grad ne obezbedi njihovu licitiranu lokaciju, uključujući i novi legalni priključak za električnu energiju i „česmovaču”.

Ovo je deo rešenja koji je grad doneo kako bi raščistio „džunglu splavova” na rekama. Pitanje je pokrenuto u junu 2021. godine kada je grad doneo Odluku o postavljanju plutajućih objekata.

Vlasnici splavova već tada su počeli da se bune smatrajući da je izglasani plan mesta nezakonit i da je donesen bez poštovanja propisane procedure. Pre njega, kako su isticali, nije bila raspisana javna rasprava iako je peticiju gradu potpisalo tri puta više građana nego što je potrebno. Nova odluka o uređenju priobalja donesena je u septembru prošle godine, naslanja se na prethodnu, zbog čega je, tvrde, nezakonita.

Tagovi

Pročitajte još: