Šta uraditi kada posumnjate na trovanje uličnih pasa: „Pozovite policiju, to je mesto krivičnog dela“

Grubić je za Telegraf.rs izjavio da pretodnih dana nije bilo prijava za uklanjanje leševa pasa sa ulica, ali i objasnio kada oni stupaju na teren u ovakvim slučajevima.

Građani na društvenim mrežama upozoravaju da su, navodno, videli otrov za pse, kao i uginule ljubimce za koje sumnjaju da su možda i otrovani.Kod Crkve Svetog Dimitrija na Novom Beogradu primećena je materija, za koju neki sumnjaju da je otrov za pse, dok su u Padinskoj skeli viđeni uginuli psi.

Za sada nema potvrde da je došlo do trovanja pasa.

O tome kako reagovati u ovakvim situacijama za „Telegraf“ je govorio Budimir Grubić, direktor „Veterine Beograd“.

„Kada su takve stvari u pitanju, kada imamo neku vrstu sumnje na trovanje, obavezno na teren izlazi dežurna ekipa MUP i tom prilikom, po sudskom nalogu, radi se toksikološka analiza jer je to krivično delo. Mi tu toksikološku analizu šaljemo na VMA gde dobijamo zvanične rezultate i šaljemo na obdukciju na Veterinarski fakultet na sudsku veterinu“, kaže Grubić.

On ističe da su u ovakvim situacijama oni kao „Veterina“ treći po redu kada je u pitanju nadležnost.

Prvo na snagu stupa MUP, pa Veterinarska inspekcija i nakon toga mi. Dok MUP ne da nalog Veterinarskoj inspekciji mi nemamo nikakvu nadležnost u vezi sa tim – ističe.

Ukoliko građani posumnjaju na trovanje pasa ili zateknu leševe i otrov, kaže Grubić, prijavu treba uputiti MUP.

„Mi ne smemo da diramo psa, ne smemo nišrta da radimo. To je mesto gde se dogodilo krivično delo. Niko osim policije ne sme da dira mesto krivičnog dela. Mi nastupamo kada nas pozovu, a nas u takvim slučajevima policija uvek obaveštava i uvek dolazimo. Mi smo deo u lancu, ali smo poslednji“, zaključio je Grubić.

Tagovi

Pročitajte još: