STANARI NA NOVOM BEOGRADU U STRAHU OD ZRAČENJA Tvrde da se pod okriljem noći unose skeneri: „Šta ovo prave od naše zgrade!?“

Stanari u Ulici Jurija Gagarina 36 na Novom Beogradu više od dve nedelje doživljavaju paradoksalnu situaciju da se u zgradi u kojoj žive gotovo tajno pravi svojevrsni zdravstveni dijagnostički centar – a predstavljaće ozbiljnu pretnju po njihovo zdravlje, tvrde. Naime, oni su u strahu od potencijalnog zračenja koje će, ukoliko budu ugrađeni, emitovati skeneri i drugi dijagnostički aparati.

– Mi se nismo uselili u neki klinički centar, već u stambenu zgradu, a dočekali smo da se pod okriljem noći unose delovi skenera i drugih aparata, da dolaze kamioni sa dizalicama u vreme praznika kada ne radi nijedna inspekcija, a naše zdravlje se stavlja na kocku – navodi za „Blic“ stanarka jednog od ulaza u Ulici Jurija Gagarina.

Kako objašnjavaju stanari, već nekoliko godina unazad zdravstvena ustanova „Euromedik“ ima svoje poslovne prostorije u prizemlju zgrade u kojima je do sada bila laboratorija.

– Niko sa tim nije imao problem, saradnja je uvek bila korektna. Međutim, upravo od nekih njihovih radnika smo saznali da se na toj lokaciji planira proširenje poslovanja, svojevrsni dijagnostički centar sa sve skenerom i drugim aparatima koji zahtevaju posebne dozvole. U isto smo mogli da se uverimo i sami kada je kamion sa dizalicom noć pred Sretenje doneo delove skenera, a radnici ih unosili krišom – navodi naša sagovornica.

Od građevinske uzurpacije do ozbiljnog ugrožavanja zdravlje

Reč je o tome, kako tvrde, što se krše sve moguće norme i zakoni, bez ikakve brige o bezbednosti i zdravlju.

– Najmanje bolna, ali na prvom mestu tu je građevinska uzurpacija. Prisvojen je protivpožarni tačnije evakuacioni prolaz, deo garaže koji je zajednička i neodvojiva celina da bi se napravilo proširenje njihove bolnice. Bez traženja ikakve saglasnosti stanara. Naše cevi za vodu i grejanje prolaze na mestu gde oni bespravno zatvaraju i uvode skenere, a bez ikakve dozvole probijaju fasadu i sprovode čunkove koji bi valjda trebalo da vetre njihove prostorije direktno nama pod prozore i terase – ističu rezignirani stanari.

Međutim, kako dodaju, po pojavljivanju građevinske inspekcije prošle nedlje, radnici su brže-bolje uklonili čunak, strpali ga u kamion i praktično pobegli, o čemu svedoče fotografije koje su zabeležili stanari.

Ipak, na stranu sve nepravilnosti koje se tiču uzurpacije zajedničke svojine, prvi i osnovni je strah za bezbednost i zdravlje stanara, a nadasve mnogobrojne dece koja tu žive.

– Mi smo iz Ministarstva zdravlja dobili informaciju da od aparata za dijagnostiku smeju da poseduju samo EKG i ultrazvuk. Za skener, magnetnu rezonancu ili ortopan je potrebno da se dobiju posebne dozvole kakve su jedva dobile čak i neke državne zdravstvene ustanove zbog konstrukcije zgrada koje moraju biti posebno projektovane za to. Naša zgrada je, što se jasno vidi iz projektne dokumentacije, stambena zgrada sa poslovnim prostorima. Poslovnim, a ne kliničkim – objašnjavaju.

Kako dodaju, tražili su od Euromedika potvrdu koju izdaju relevantne ustanove da njihovi dijagnostički aparati ne predstavljaju pretnju po zdravlje, ali su zauzvrat dobili samo puku tvrdnju da je to tako, ne i konkretan dokaz.

Obaveštene sve institucije

Upravnici ulaza su odmah odreagovali, pozvane su inspekcije. Građevinska, jer je bez dozvole pregrađen deo zajedničke garaže, ali i za zaštitu životne sredine zbog potencijalne opasnosti od zagađenja. Iz ove druge im je rečeno da nisu nadležni.

– Kontaktirane su sve relevantne institucije. Obratili smo se Protivpožarnoj policiji, Direkciji za zaštitu od jonizujućih zračenja, Ministarstvu zdravlja, kao i inspekcijama. Pisali smo i mejl kabinetu gradonačelnika, tačnije privremenom organu kako se trenutno naziva – navodi jedna od stanarki.

Kako dodaje, za sada su obavešteni da je upućena zdravstvena inspekcija, kao i da je građevinska inspekcija izašla na teren da sagleda stanje. Protivpožarna policija im je rekla da moraju lično da donesu dopis koji su slali mejlom, što su u petak i učinjili, a iz Direkcije za zaštitu od jonizujućih zračenja im je obećan prijem.

Do prijema je došlo, a pored direktora, na sastanku sa stanarima su bila i dva pravnika, kao i fizičari.

– Dobili smo uverenje da će Direktorat maksimalno odgovorno i profesionalno da uradi svoj deo posla, a da ko dobije sve neophodne dozvole van te prostorije gde se nalazi skener sme da emituje nula zračenja. Kako su nam rekli, dobili su od Euromedika preliminarni izveštaj o namerama za skener, a do dozvole ih uz sve procedure deli najmanje devet meseci – kažu stanari koji su bili prisutni na sastanku.

Kako dodaju, sama činjenica da je preliminarni izveštaj dostavljen tek krajem prošle nedelje, a skener unošen pre više od dve nedelje, „dovoljno govori o pokušaju da se sve zamaskira“.

– Pored toga, u prošli četvrtak je konačno, dve nedelje nakon prve prijave, građevinska inspekcija izašla na teren. Zaposleni u Euromediku su im rekli da nema nikog od nadležnih ko bi mogao da ih primi, a građevinski radnici su, kada su ih ugledali, krenuli da beže. To su neke komšije zabeležile i snimcima – pričaju.

„Čekamo da sistem pobedi“

– Znate, mi stanove nismo kupili u nekom dijagnostičkom centru, pa da se svesno izlažemo opasnosti od zračenja. Ovo je stambena zgrada sa poslovnim prostorima. Dokle god je Euromedik to poštovao, nije bilo problema, pa čak ni kada su prelepili čitav ulaz svojim reklamama i kada je promenada pacijenata prolazila kroz našu garažu do njih. Međutim, sama činjenica da oni noću i vikendima kada inspekcije ne rade unose delove tih dijagnostičkih aparata dovoljno govori o njihovim namerama – zaključuju naši sagovornici.

Kako dodaju, nadaju se pobedi sistema koji je ove stvari jasno i nedvosmisleno propisao, jer bi u suprotnom morali da razmišljaju o prodaji svojih stanova.

Redakcija „Blica“ još u petak je kontaktirala kliniku „Eurodmedik“, ali ni posle pet dana nikakav odgovor ovim povodom nismo dobili.

Tagovi

Pročitajte još:

google sites unblocked funny shooter 2 unblocked yohoho paper.io unblocked unblocked games drive mad unblocked unblocked games at the school github.io unblocked unblocked io games
Akücü akumyolda.com akücü akümyoldaİnci akü 60 amper inci akü 60 amper akumyolda.comAkü yol yardım olarak akü takviye ve değişimi hzmetleri sunuyoruz. akü yol yardım İngilizce Türkçe çeviri ingilizceturkce.gen.tr ile ingilizce türkçe çeviriAlçalan burç hesaplama sitesi hesaparaclari.com hesaparaclari.comTranslate to English with translatedict.com TranslateDictTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comCalculatorcafe helps to calculate loans as a loan calculator.Calculatorcafe.com
antalya bayan escort
Free Porn