STANARI SOLITERA NA NOVOM BEOGRADU REŠAVAJU SAMI PROBLEM SLEGANJA ZGRADE

STANARI solitera u novobeogradskoj Ulici Jurija Gagarina u Bloku 62, koji je nedavno počeo da se sleže, odlučili su da sami reše ovaj problem.

Nezadovoljni odgovorom koji im je stigao iz JP „Gradsko stambeno“ da o svom trošku izrade elaborat sanacije, te da ga proslede ovom preduzeću na osnovu čega bi im nadležni popravili štetu, žitelji zgrade spremaju se da raskinu ugovor sa ovim preduzećem.

Da u ovoj višespratnici od 20 spratova i 78 stanova postoji problem sa statikom, videlo se kada je pukla betonska ograda u prizemlju, koju su ekipe „Gradskog stambenog“ poduprle drvenim gredama kako se ne bi urušila.

– Dogovorili smo se da prekinemo saradnju sa ovim preduzećem, a novac za održavanje zgrade uplaćivaćemo na svoj račun – pričaju nam stanari.

– Ne dopada nam se predlog „Gradskog stambenog“ da mi platimo izradu projekta sanacije i da im ga prosledimo. To preduzeće nema radnike, nego bi nam ponudilo neku svoju partnersku firmu da radi po elaboratu. Verujemo da ćemo jeftinije proći ako sami budemo skupili novac i platili elaborat i majstore.

Novobeograđani kažu da je stabilnost „popustila“ prošle godine te da je, sem betonske ograde u prizemlju, popucalo i nekoliko zidova na istom nivou. Ova zgrada stara je 44 godine.

Međutim, „razvod“ od „Gradskog stambenog“ nije ni jednostavan, ni jeftin. Kako bi se raskinuo ugovor sa ovim gradskim preduzećem neophodno je da se o tome donese odluka na Skupštini stambene zajednice, za šta mora da glasa najmanje dve trećine stanara, posle čega se odluka šalje „Gradskom stambenom“.

Međutim, iako sve vreme redovno uplaćuju novac za održavanje, ako se saradnja prekine, stanari ostaju bez uloženog novca. Po raskidu ugovora nepotrošen novac ne može da se prenese na račun zrgade, već „Gradsko stambeno“ zahteva da se za taj iznos obave radovi.

MESEČNO UPLAĆUJU OKO 550 DINARA

AKO stambena zajednica novac za održavanje zgrade ne potroši za tekuće popravke u roku od godinu dana, ta sredstva se prenose u iduću godinu.

Sugrađanima koji su dugogodišnji „partneri“ sa „Gradskim stambenim“ na taj način mogu da se nagomilaju milioni. Na adresi Jurija Gagarina 102 stanari u proseku svakog meseca uplaćuju oko 550 dinara.

Tagovi

Pročitajte još: