Stanovi i crkva prekoputa „Delta sitija”

Poslednje izmene PGR-a omogućile su izgradnju objekata mešovite namene umesto škole i vrtića u Bloku 67a na zemljištu od hektar i po između „Belvila” i „A bloka”.

Osim kule do 100 metara koju će graditi u Bloku 32, „Alta holding” svoje investitorske apetite iskazaće i u novobeogradskom Bloku 67a. Na toj lokaciji od 15.000 kvadrata, sada zelenoj površini, između „Belvila” i „A bloka” kompanija iz Zemuna će graditi stambeno-poslovni kompleks i crkvu ukupne površine od oko 75.000 kvadratnih metara, predviđeno je Urbanističkim projektom (UP) koji će od sutra do 29. decembra biti na javnoj prezentaciji u zgradi Gradske uprave.

Foto: screenshot/Grad Beograd/UP/ZAP Beograd

Osnov za izradu tog dokumenta je Plan generalne regulacije Beograda prema kojem je sve do početka ove godine kada su usvojene njegove izmene ta površina bila rezervisana za – školu i obdanište. Izmenama PGR-a namena lokacije između ulica Jurija Gagarina, Uroša Martinovića i Bulevara crvene armije je promenjena i umesto javnih sadržaja na njoj je sada moguće zidati objekte mešovite namene. Deo opozicije negodovao je zbog takve promene u prostoru početkom godine dok su bile aktuelne izmene krovnog planskog dokumenta Beograda iz kojeg se direktno mogu dobiti uslovi za gradnju, ali široj javnosti koja godinama negoduje zbog preterane urbanizacije prestonice ta tema prošla je ispod radara. Ali sada nije, logično, jer je na sajtu grada oglašena javna prezentacija UP-a za Blok 67a iz koje su mnogi sugrađani prvi put uvideli šta je planirano u njihovom komšiluku. Čitateljka „Politike”, Branislava, pismom se obratila našoj redakciji negodujući zbog planirane gradnje u tom delu Novom Beograda.

– Sada kada je Blok 67a stambeno izgrađen i kada postoji velika potreba za vrtićem i školom, svedoci smo prenamene ove dve parcele na štetu više od 3000 porodica koje su u bloku kupile stanove vodeći se činjenicama iz GUP-a i PGR-a. Prenamenom parcela dobićemo stambene i poslovne zgrade visine do 12 spratova! Najbliža škola je „20. oktobar” koja je udaljena više od kilometra i trenutno ima 1.500 đaka i mislim da je prebukirana – navela je ona.

Foto: screenshot/Grad Beograd/UP/ZAP Beograd

U budućem kompleksu prekoputa „Delta sitija” predviđena je fazna izgradnja najpre osam lamela sa 358 stanova, 28 lokala, 52 poslovna apartmana i podzemne garaže od 802 mesta za parkiranje. Maksimalna spratnost objekata biće 12 spratova i povučeni sprat do Ulice Jurija Gagarina, a zidaće se i šestospratnice, sedmospratnice i osmospratnice. Dve lamele su isključivo poslovne sa poslovnim apartmanima, dok je šest stambenih i u jednoj od njih biće depandans dečje ustanove od 640 kvadratnih metara za 80 dece predškolskog uzrasta. U drugoj fazi gradiće se crkva Blagoveštenja od 2.720 kvadrata – sa podrumskom etažom, kriptom u nivou prizemlja, galerijom, dve etaže zvonika dok će parter hrama biti na postamentu. Visina kupole hrama je oko 26 metara.

– Specifičnost ovog projekta proizilazi iz projektnog zadatka kojim je, prema međusobnom sporazumu između kompanije „Alta holding” i Srpske pravoslavne crkve, uslovljena izgradnja verskog objekta lociranog uz Ulicu Uroša Martinovića. Sama pozicija verskog objekta u velikoj meri određuje urbanističku situaciju kompleksa u kome je dominantna namena stambeno-poslovna. Budući da verski objekat pripada specifičnoj kategoriji javnih sadržaja, koji pored ispunjenja duhovnih potreba stanovništva treba da predstavlja i mesto održavanja kulturno-obrazovnih i drugih masovnijih okupljanja, sam objekat crkve zahteva posebno uređene slobodne površine oko njega koje mogu da prihvate različite manifestacije i dešavanja u i oko crkve. Urbanističko rešenje definisano je na način da se u najvećoj mogućoj meri oslobodi unutrašnji prostor bloka organizovanjem stambenih i poslovnih lamela po obodu kompleksa, uz ulice Uroša Martinovića, Jurija Gagarina i Bulevar Crvene armije. Unutrašnje dvorište bloka tretirano je kao prostor u javnom korišćenju čije je parterno uređenje integrisano sa objektom Blagoveštenske crkve – navedeno je u UP-u koji je izradio biro „Zap”, a finansirao ga „Alta holding”.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn