STANOVNICI OVOG NOVOBEOGRADSKOG BLOKA MUKU MUČE SA PARKING MESTIMA

U prenaseljenom kvartu prekoputa hotela „Jugoslavija” tokom čitavog dana gotovo je nemoguće naći slobodno mesto za automobil. Stanari novobeogradskog Bloka 11 ‒ to je ono naselje što se prostire prekoputa hotela „Jugoslavija” ‒ poslednjih dana, ko zna koji put zaredom, suočavaju se sa problemom nalaženja slobodnog mesta za parkiranje svog automobila. Nakon dvomesečnog opuštanja došao je septembar, proradio je Prvi osnovni sud, okolne firme vratile su se u puni radni pogon, a stigle su i grupe „izletnika” iz svih delova grada koji vole da prošetaju uz Dunav, ali ne i da plate parking na keju. Razumemo ih, bolje da pojedu „šetajuću” pljeskavicu nego da turaju pare u džepove vlasnika parking-površina.

Druga je stvar što se život stanara ovog kraja pretvara u svakodnevni košmar potrage za mestom gde će parkirati svog četvorotočkaša.

‒ Opšti haos! Juče sam odvezla supruga na posao jer je kasnio. Čim sam se isparkirala, u retrovizoru sam ugledala zainteresovanog korisnika „mog” mesta. Kada sam se vratila, a bilo je oko 11 sati, nije bilo šanse da se uparkiram. Ne samo ispred zgrade u kojoj živim, nego nigde. Kružila sam okolnim uličicama, mimoilazila se sa vozačima opterećenim istom nevoljom, prošla pored jednog, a posle i drugog „pauka” koji su radili punom parom. Na kraju sam ostavila vozilo nasred svoje uličice, zagradivši tri, četiri automobila, ali pošto živim u prizemlju računala sam da ću moći vrlo brzo da oslobodim prolaz. Tek posle sat vremena kroz prozor sam ugledala da se lik isparkirava, sumanuto potrčala i na kraju uspela da zauzmem oslobođeni prostor ‒ priča nam Svetlana J., stanarka zgrade u Ulici aleksinačkih rudara.
Komšije s kojima smo razgovarali svesne su da njihov problem nije usamljen i da je gotovo u celom gradu isto, ako ne i gore, ponegde. Ipak, ističu da je i pre mnogo godina na Vračaru bilo teško parkirati i da su se baš zato i nastanili u nekada mirnom i, kako ga neki nazivaju, elitnom kraju Novog Beograda. Nisu mogli ni da sanjaju da će se tu preseliti najfrekventniji gradski sud, da će okolo nići banke, hoteli, razne firme…

‒ Velika je zabluda da je u ovim takozvanim pametnim zgradama rešen problem parkiranja jer njihovi stanari imaju podzemne garaže i nikome ne smetaju. Pre svega, gotovo svi oni imaju najmanje po dva automobila, ili više, što znači da jedan uvek mora da je napolju parkiran, a drugo, često ih mrzi da prolaze kroz proceduru otvaranja tih podzemnih lavirinata i ako slučajno naiđu na slobodno mesto ispred zgrade, tu se i zaustave. Tako su nekome uskratili prazan prostor, a ispod svog stana ga imaju ‒ priča Vojkan Premović, starosedelac iz ovog kraja koji, sticajem okolnosti, puno vremena provodi napolju, u posmatranju događanja na „terenu”.
Problemi ovog prenaseljenog kvarta počeli su još 2014. godine kada je u zgradu nekadašnjeg „Aeroinženjeringa” prebačen Prvi osnovni sud u Beogradu. Stotine, možda i hiljade zaposlenih, stranaka, svedoka i advokata, njihovih porodica… moralo je negde da parkira automobile kojima su došli do zgrade pravde. To je bilo i ostalo nemoguće.

‒ Obećavali su nam da će izgraditi garaže, obezbediti dovoljno parking-mesta i da neće biti problema sa kojima se danas suočavamo. Naravno, ništa od toga nije urađeno, osim što su za svoje zaposlene ogradili jedan plac ispred suda i pretvorili ga u parking. Mi sada ovde zbijamo šale u stilu da kad god ponestane para u gradskom budžetu, oni nekoliko dana zaredom šalju komunalce i „paukove” i napune kasu. Lično sam se odrekao automobila, ali svakodnevno čujem od ljudi da im se život pretvorio u pakao ‒ priča Premović.

Komšije sa kojima smo razgovarali potpuno su saglasne sa njim. Svakoga dana situacija je na ivici incidenta, neko je nekoga zagradio, odjekuju sirene, čuju se svađe, mira nema. A kad istekne radno vreme, nastaje novi problem ‒ u popodnevnim i večernjim satima, osim kad je neki vremenski kijamet, stotine ljubitelja šetnje uz reku i obilaska dunavskih splavova stiže u ovaj kraj. Naravno, ogromnoj većini ne pada na pamet da vozila ostave na nekoliko naplatnih parkinga, već slobodno mesto, ako ga ima, traže između zgrada Bloka 11.

I na kraju priče o Bloku 11 bilo bi nepravedno da ne pomenemo da i u mnogim drugim delovima celog grada, a posebno Novog Beograda, vlada potpuni haos kad je reč o parkiranju automobila. „Dramatično” je i u „Paviljonima”, i u naseljima uz Savu, i oko Buvljaka, i… Svedoci su nam naši čitaoci i sagovornici. A i sami možemo da se uverimo u to. Čekamo da takozvani nadležni urade nešto.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn
Free Porn