„STISNUO KVAKU, ALI JE BILO ZAKLJUČANO“ – Novobeograđani: Sve više lopova „slučajno“ ušeta u nečiji stan

Provalnici u poslednje vreme sve češće pokušavaju da uđu u stanove tako što se ponašaju kao da ulaze u svoj stan, a doba godine kada je rizik od provala veći gotovo da više ne postoji. Zbog toga je jedina prevencija kada su oni u pitanju, da stan zaključavate i kada ste unutra.

Na meti mogu da budu svi. Mnogo manje je tipskih krađa, dok onih „ad-hok“ ima najviše. Jedna Beograđanka je nedavno na društvenim mrežama upozorila svoje sugrađane da budu oprezni jer, kako je objasnila, bila je svedok jedne neuspele krađe.

„Htela bih da obavestim ljude da povedu računa i zaključavaju ulazna vrata za sobom zato što je česta pojava da provalnici pokušaju da uđu u stan. Meni je sad pritisnuo kvaku, ali je bilo zaključano i otišao je. Budite oprezni i čuvajte se“, navodi se u njenom upozrenju koje je nedavno na svom storiju objavila Instagram stranica Moj Beograd rezerva.

Rukovodilac Grupe za suzbijanje teških krađa u MUP-u Slađan Janković obasnio je ranije za Euronews Srbija da kada su provale u pitanju, najveći rizik predstavljaju stariji tipovi vrata jer nisu zahtevni za obijanje.

– Provalnici znaju da starijih vrata ima mnogo, naročito u centru grada, i uglavnom tamo i idu da ih traže. Obično to rade uz pomoć francuskog ključa. Stegnu donji deo brave i udarcima ga obiju. Cilindar je obično od mesinga i lako pukne. Nakon toga mogu nesmetano da uđu – rekao je on.

Kako je dodao, većina provala u Beogradu, njih oko 90 odsto, bude „ad-hok“.

– To znači da provalnici obilaze naselja i gledaju koje su kuće napuštene, gde su spuštene roletne, gde nije upaljeno svetlo tokom noći i na taj način opserviraju te mete napada i vrše upade u njih provaljivanjem. Reč je o solo igračima koji vode računa o svemu kako bi nesmetano upali u stan ili kuću – rekao je Janković.

Na koje sve načine provalnici obijaju?
Zbog toga bi vrata od stana ili kuće trebalo da zaključavate i kada se u njima nalazite, a posebno vodite računa da li ste vrata zaključali prilikom napuštanja stana. Janković objašnjava da postoje razni tipovi krađa i provala u kuće i stanove – od onih koji nasilno upadaju u stan do onih koji se profesionalno bave time, tako da jedva ostave vidljiv trag da su ulazili.

– Postoje grupe stranih državljana koji upadaju u stanove tokom leta. Mi smo više tih grupa, koje uglavnom čine strankinje, već hapsili. One idu u paru, ugavnom su maskirane, nose naočare, šešire kako bi se sakrile od kamera, ulaze u zgrade, posmatraju tako što najpre osluškuju stan, onda zvone i ako niko ne otvori – pokušavaju da uđu. One obično to rade na prost način. Često obiju cilindre francuskim ključem. Niko ne posumnja u njih, jer su često jako sređene. Praksa je pokazala da kada izađemo na teren, ljudi nam kažu da su videli neke devojke da ulaze u zgradu, ali da nikome ne bi palo na pamet da su one lopovi, jer tako ne izgledaju. Onda im mi skrenemo pažnju da je velika verovatnoća da su upravo one počinile krivično delo – objasnio je Janković.

Dodaje da građani nisu dužni da prepoznaju lopove, ali da svakako treba da budu oprezni i da uvek kada im se učini nešto sumnjivo reaguju i pozovu policiju. Kako je rekao, postoje dve grupe lopova – amateri i profesionalni provalnici i shodno tome i način provale izgleda drugačije.

– Amateri su lica koja su zavisna od narkotika, nemaju nikakvo znanje o obijanju kuća. To rade na prost i jednostavan način. Uzmu kamen i slome staklo i uvuku se kroz prozor. Često i nogom razvale vrata, ili koriste pajser za obijanje. Često ostave i neki trag i mogu lakše da se nađu – kaže on.

S druge strane su „profesionalci“ koji se ovim „zanatom“ bave vrlo temeljno.

– Postoji profesionalac koji jednim šrafcigerom otvori prozor. Čak i krimi-tehničar jedva primeti da je to urađeno. Tako se izverzirao da bez problema to uradi. To su jako mali tragovi, jedva vidljivi. Postoje i ekipe koje imaju specijalnu opremu za obijanje vrata. Često kupe neka vrata, daju od 500 do 1.000 evra za njih jer im se isplati, kako bi znali kako funcionišu, rastave ih do detalja. Odnesu je u radionicu, rastave kompletno bravu i vide kako ona radi i kako mogu da zaobiđu sistem. Čak i naprave ključeve koji mogu da otvore kasnije takva vrata – rekao je Janković.

Kako je objasnio, postoje i provalnici koji su najpre stanari u stanu koji su odlučili da pokradu.

– Oni za to vreme naprave kopije ključeva i onda, kada se isele, vrebaju trenutak kada je stan prazan da mogu da ga pokradu – dodao je on.

Ne objavljujte na mrežama da ste na putu

Najbolju zaštitu od provalnika, bez obzira na savremene tehnologije, video nadzor, interfon i blindirana vrata čini i dobar komšija. Janković kaže da je u svakom slučaju oprez neophodan.

– Ne morate da postavite kamere ili sigurnosna vrata, ali postavite alarm. Bar jedna zaštita mnogo znači. Alarmni sistem košta oko 300 do 400 evra sa ugradnjom. Može dosta da vam znači – rekao je on.

Opreza po ovom pitanju nije nikada dosta, ne treba provalnicima slati siguran signal da su vam stan ili kuća prazni.

– Nemojte da spuštate roletne. Oni često šetaju vašim krajem i posmatraju da li su one danima spuštene. To im je jasan signal da nikoga nema u stanu. Takođe, ne morate na društvenim mrežama da objavljujete da ste negde otputovali. Možete da zamolite nekog da vam proverava poštansko sanduče koje ne bi trebalo da bude puno, i da zamolite nekog da vam proverava stan periodično. Jedino tako možete da zaštite svoj dom – zaključio je on.

(Euronews Srbija)

Tagovi

Pročitajte još: