Što pre se prijavite za besplatan mamografski pregled na Novom Beogradu: Evo ko ima pravo na njega

Ispred zgrade opštine Novi Beograd počeli besplatni mamografski pregledi za žene

Ispred Gradske opštine Novi Beograd od danas do 9. marta sve žene starosti od 45 do 69 godina, koje u prethodne dve godine nisu bile na mamografskom pregledu, moći će to da urade besplatno na pokretnom mamografu.

Direktorka Instituta za zaštitu zdravlja Srbije „Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović, izjavila je da mobilni mamograf ima izuzetno veliki značaj za rano otkrivanje raka dojke, napominjući da se to oboljenje nalazi na prvom mestu kada je reč o oboljevanju i umiranju kod žena.

Jovanović je rekla za Tanjug da se, prema zvaničnom registru, godišnje kod 4.600 žena dijagnostifikuje rak dojke, a da 1.700 žena u proseku izgubi život. Svim ženama koje se jave biće omogućeni pregledi, uz podršku Zavoda za zaštitu zdravlja železničara, Doma zdravlja Novi Beograd i Doma zdravlja Voždovac. Jovanović je istakla da bi žene koje imaju u porodici bliske srodnice koje su obolele od raka dojke trebalo da se jave na preglede mamografom i pre 45. godine života, dodajući da su ti pregledi besplatni.

Ona je rekla da u Srbiji u poslednjih pet-šest godina postoji povećano inateresovanje za mamografske preglede i ukazala da je to „zlatni standard“ za rano dijagnostifikovanje.

Dodala je da je opština Novi Beograd partner u ovoj akciji, kao i kompanija Grand kafa, a da podršku daju i sve institucije sistema koje se bave zdravstvenom zaštitom.

Predsednik Opštine Novi Beograd Bojan Bovan izjavio je da je važnost ove akcije veoma velika jer će od danas do 9. marta Beograđanke moći da besplatno obave mamografske preglede. Bovan je pozvao žene da obave preglede, s obzirom na podatke o broju žena kod kojih je dijagnostifikovan rak dojke, jer je to oboljenje, ukoliko se otkrije u ranoj fazi, u 90 odsto slučajeva izlečivo.

Zakazivanje pregleda na mobilnom mamografu na Novom Beogradu počelo je juče, ima još slobodnih termina, a pregled mogu da zakažu Beograđanke i iz ostalih beogradskih opština, a ne samo sa Novog Beograda.

Pregledi na mamografu zakazuju se na brojeve telefona 060/7171969 i 060/7171523 danas i radnim danima od 9 do 14 časova, a obavljaju se od 9 do 19 časova.

 

Tagovi

Pročitajte još: