Sve što treba da znate o bulevarima na Novom Beogradu: Koliko ih ima i gde se nalaze?

Beograd je grad koji se može pohvaliti mnogim stvarima – bogatom istorijom, kulturnom scenom, prelepim parkovima i, naravno, bulevarima koji se protežu kroz grad. Ove široke ulice su postale prepoznatljiv simbol grada i povezuju različite delove Beograda, ali često su i izvor nervoze, posebno u čuvenom „špicu“ kada se ih preplave reke automobila, koji kao da večno stoje u mestu.

A, da li ste se ikada zapitali koliko zapravo ima bulevara u Beogradu i gde se oni sve nalaze?Najveći broj njih se nalazi upravo na Novom Beogradu, gde nas očekuju ulice koje su možda stare više od 60 godina, ali manje od 2 decenije nose nova imena.

Bulevar Nikole Tesle i Bulevar Mihajla Pupina predstavljaju dva od najvažnijih bulevara na Novom Beogradu. Ovi bulevari nisu samo prometne arterije koje spajaju različite delove grada, već su i mesta koja podsećaju na dva velika srpska naučnika, čije su zasluge za nauku prepoznate širom sveta.

Nauka na novobeogradskim ulicama

Bulevar Nikole Tesle, nekada poznat kao Bulevar Edvarda Kardelja, prostire se na potezu od Karađorđevog trga u Zemunu, pa sve do Ušća. Na dužini od oko 3200 metara, ovaj bulevar predstavlja ne samo važnu saobraćajnicu, već i centar svakodnevnog života. Bulevar Nikole Tesle krasi i nekoliko veoma važnih zgrada, poput hotela Jugoslavija, zgrade Aeroinženjeringa, kao i Palate Srbije, koja predstavlja sedište predsednika Republike Srbije. Ovaj bulevar povezuje različite delove grada i ima šest linija gradskog prevoza.

Nikola Tesla, čije ime ovaj bulevar nosi, predstavlja jednog od najvećih naučnika u istoriji sveta. Rođen je 1856. godine u Smiljanu u Lici, u tadašnjoj Austrougarskoj. Smatra se jednim od pionira u razvoju moderne električne energije i bežične komunikacije. Tesla je izumeo mnoge uređaje i pronalaske koji se i danas koriste, kao što su naizmenična struja, transformatori i elektromotori.

Bulevar Mihajla Pupina je jedna od najvažnijih saobraćajnica u Beogradu i prolazi kroz dve beogradske opštine – Novi Beograd i Zemun, od Ulice Aleksandra Dupčeka do Brankovog mosta. Pre nego što je dobio današnje ime, ovaj bulevar je nosio naziv Bulevar Lenjina, počevši od pedesetih godina prošlog vijeka, kada je počela izgradnja Novog Beograda.

U Bulevaru Mihajla Pupina se nalazi mnoštvo zgrada od velikog značaja za grad Beograd. Jedna od najpoznatijih zgrada u blizini bulevara je Jugoslavija, nekadašnji bioskop koji danas služi kao kulturno-istorijski spomenik i mesto održavanja različitih kulturnih događaja. Zgrada Istorijskog arhiva Beograda se takođe nalazi u blizini bulevara, a poznata je i zgrada Energoprojekta. U ovom bulevaru se takođe nalazi Skupština Opštine Novi Beograd, Palata Srbija, kao i benzinska stanica „Dejton“.

Mihajlo Pupin je bio srpski naučnik, pronalazač i profesor na Kolumbija univerzitetu u SAD-u. Rođen je 1858. godine u selu Idvoru, u Banatu, tadašnjoj Austro-Ugarskoj. Završio je studije u Beču, a potom se preselio u SAD, gdje je radio na razvoju bežične telegrafije i poboljšanju kvaliteta telefonskih linija. Pupin je dobio brojne nagrade i priznanja za svoje pronalaske, a jedna od najvažnijih je Edisonova medalja, koju je dobio 1924. godine. Preminuo je u Njujorku 1935. godine.

Bulevar Zorana Đinđića nalazi se na Novom Beogradu i predstavlja pravi kuriozitet. Naime, nazvan je po srpskom političaru i premijeru Zoranu Đinđiću koji je ubijen u atentatu 2003. godine. Ovo je i jedini bulevar posvećen političkoj ličnosti iz novije srpske istorije. Prostire se od Studentskog grada do ulice Milentija Popovića, u dužini od 3200 metara. Nastao je sredinom 20. veka kada je građen Novi Beograd i tada je nosio i prigodno ime – Bulevar AVNOJ-a.

Tagovi

Pročitajte još: