SVETLOST VELEGRADA: Prvi trg Novog Beograda?

Ima li na Novom Beogradu mesta za jedan pravi trg?

Ima, i za to postoji plan!

Možemo ga nazvati čak i Menhetn u Beogradu, a evo i zašto.

Tu mislimo na vrednu lokaciju usred Novog Beograda, još neizgrađen Blok 26 na koji i ne obraćamo pažnju kakvu zaslužuje. Između Palate Srbija i Beogradske Arene, ovaj blok neiskorišćeni je dragulj Novog Beograda.

U ovom trenutku na njemu su izgrađene dve lepe poslovne zgrade, ali i jedna raskošna crkva bele boje. Ona ima čak pet kupola i izdvojen zvonik i prostire se na 500 kvadratnih metara.

Specifična je po tome što je za nju prostor nađen usred bloka, tako da jednog dana bude okružena neboderima, baš kao naša čuvena crkva Svetog Save na Menhetnu!

Novobeogradski Hram svetog Simeona Mirotočivog počeo je da se zida 2007. godine, odnosno, tada je njene temlje osveštao partijarh Pavle.

Uz crkvu su nikle i dve moderne poslovne zgrade, pa se već sada susrećemo sa uzbudljivim arhitektonskim spletom: među staklenim fasadama oštrih ivica pojavljuje se zvonik ove, četvrte po redu i najmlađe novobeogradske crkve.

U ovom trenutku aktuelna je nova gradnja u spomenutom bloku.

Reč je o visokim stambeno-poslovnim zgradama koje će gledati na tri bulevara: jedna od čak 17 spratova biće orijentisana ka Bulevaru Mihajla Pupina, a nešto niži objekti biće podignuti uz Antifašističke borbe i Španskih boraca.

Crkva neće biti tek tako “stešnjena” među njima, već je predviđen trg – nešto što Novi Beograd do sada nije imao, a koji će biti izgrađen po uzoru na Trg republike.

Ove zgrade, a mogu se nazvati i neboderima, budući da imaju više od 10 spratova, kao i trg, grade se na osnovu urbanističkog projekta iz 2019. godine.

Ipak, treba se podsetiti da postoji i raniji urbanističko-arhitektonski konkurs za ovaj blok koji je predvideo i četiri kule visine po 120 metara, okrenute ka Bulevaru Zorana Đinđića, odnosno Beogradskoj areni.

Dakle, za još solitera u ovom bloku čeka se neko drugo vreme.

Kada sve bude završeno u njemu će biti dve poslovne zgrade od po 6 spratova, tri moderne višespratnice iznad 50 metara koje se sada grade, četiri kule koje će parati nebo i jedan trg među njima pred kojim će se – beliti jedna crkva.

Tagovi

Pročitajte još: