Tajnog agenta ubio profesionalac s leđa: Špijun likvidiran sa dva metka u glavu ispred zgrade suda u Novom Beogradu!

Darmanović bio poznat po nadimcima Mesar, Đavo, Boris, Gorgije, Gorg i Đorđe, a povezivan i sa Nafizom Modakom.

Tajni agent Južnoafričke Republike Gorgija Gorg Darmanović (58) likvidiran je pre pet godina na parkingu zgrade u blizini tadašnjeg Prvog osnovnog suda u Beogradu. On je najpre teško ranjen, ali je ubrzo preminuo u zemunskoj bolnici. Njegovo ubistvo dovođeno je u vezu sa organizovanim kriminalnim bandama koje se u Južnoafričkoj Republici bave švercom i prodajom droge.

Očevici su ispričali da je tog prepodneva 6. maja 2018. godine jedan muškarac pucao u Darmanovića u prolazu zgrada u Novom Beogradu, dok ga je saučesnik čekao na skuteru. Posle pucnjave oni su pobegli prema Zemunu.

U Darmanovića su s leđa ispaljena četiri hica, od kojih su ga dva pogodila u glavu. Upravo takav način likvidacije doprineo je da se veruje da je ubica bio profesionalac i da mu je cilj bio isključivo likvidacija Darmanovića.

Uprkos tvrdnjama da je Darmanović višestruki kontraobaveštajac i šijun, Agencija za državnu bezbednost iz Južne Afrike za koju je radio, kancelarija Interpola u Johanesburgu i lokalna afrička policija nisu se oglašavale o ovom zločinu, a nisu reagovale čak ni srpske bezbednosne službe.

Ubica je imao pomagača na motociklu kako bi lakše pobegao među zgradama novobeogradskih blokova. Srpska policija istraživala je da li ubice potiču iz srpskog podzemlja ili su stigle iz neke strane zemlje. Ubijeni Darmanović kod sebe je imao crnogorski pasoš pod brojem H36FL2717.

Mnogo nadimaka, sedam telefona i 11 oružja
Gorg Darmanović bio je poznat po mnogobrojnim nadimcima. Oni sa kojima je sarađivao, prvenstveno iz kriminalnog miljea, kao i oni iz obaveštajnih krugova, znali su ga po nadimcima Mesar i Đavo, koje je dobio po svirepostima koje je činio. Za bliske prijatelje, koji nisu znali čime se inače neupadljivi Darmanović bavio, bio je jednostavno Boris, Gorgije, Gorg ili Đorđe. Za njih je bio suvlasnik više firmi za konstalting, informacione tehnologije i bezbednost koje je osnivao u republikama bivše Jugoslavije.

Pomagači oslobođeni, osumnjičeni ubijen

Sreten Matejić i Saša Đurđanović pravosnažno su oslobođeni optužbi da su pomogli prilikom ubistva Gorgije Darmanovića 2018. godine, saopštio je Apelacioni sud u Beogradu. Za ubistvo je bio osumnjičen kruševački kriminalac Dejan Stanković zvani Ždrokinac, ali je ubijen dok je trajala istraga protiv njega.

Ubistvo Darmanovića, koje je, prema policijskim informacijama, 6. maja u Novom Beogradu počinio bivši legionar iz Kruševca Dejan Stanković Ždrokinac, naručio je, kako su pisali mediji, jedan od šefova južnoafričkog podzemlja, i to zbog nestanka tovara kokaina. Agent je označen kao meta nekoliko meseci ranije, a posrednik između naručioca i Stankovića bio je Ždrokinčev sin. Dan posle ubistva Darmanovića, u Kruševcu je ubijen Vojin Stanković, sin Dejana Stankovića, a mesec dana kasnije i on.

Javnosti je poznato da je upravo Darmanović bio izvor informacija za knjigu o poreskim aferama bivšeg predsednika JAR Džejkoba Zume, ali i povezan sa Nafizom Modakom, glavnim u podzemlju u toj državi.

Bio je ključni igrač i neverovatno dobro povezan sa obe strane zakona, uprkos tome što je tokom četiri godine pre nego što je ubijen živeo u Beogradu i radio iz glavnog grada Srbije.

Darmanović je, kako pričaju oni koji su ga dobro poznavali, koristio najmanje sedam mobilnih telefona, a samo 2012. godine izdato mu je čak 11 dozvola za različite vrste oružja. Priča se da je bio ljubitelj fotografije i da je često pravio selfije.

Prema nezvaničnim informacijama, Darmanović je bio aktivni pripadnik Agencije za državnu bezbednost Južnoafričke Republike, i to do avgusta 2017. godine. Navodno je učestvovao u rešavanju više kriminalnih slučajeva, i to oružanih pljački i ubistava, otmica, slučajeva narko-bandi (ubistva, atentati i ilegalne laboratorije za proizvodnju droge), zatim finansijskih prevara i krađa, krađa vozila…

Priča se da je čak učestvovao u sprečavanju šverca i uzgajanja veoma retkih i skupih džinovskih školjki koje rastu samo u Južnoj Africi.

Modak planirao ubistvo šefova podzemlja
Ime Gorga Darmanovića spominjalo se na suđenju jednom od najkontroverznijih južnoafričkih biznismena Nafizu Modaku. Zanimljivo je da je Modak sarađivao sa mafijaškim bosovima Sirilom Bekom i Radovanom Krejčirom, čovekom koji je dobar prijatelj sa Darkom Šarićem, poznat i po tome što su za njega radile Arkanove ubice Dobrosav Gavrić Gavra i ubijeni Milan Đuričić Miki.

Kontroverzni biznismen Nafiz Modak snimio je nekoliko svojih razgovora, među kojima su bili i oni sa izvorom iz Srbije, Darmanovićem, koji je obezbedio informacije korišćene u knjizi Žaka Pauva „Presidents Keepers“. Osoba koju je Modak zvao je ista osoba koja je davala informacije za prvih nekoliko poglavlja ove knjige, naveo je autor.

Pauova knjiga podigla je prašinu i delimično rasvetlila sumnjive poslove južnoafričkog predsednika Džejkoba Zume i optužila njega i njegove saradnike za proneveru, izbegavanje poreza i finansijske malverzacije.

Čarl Kanier, policijski pukovnik koji je istraživao tuče u klubovima, svedočio je o tome na sudu u Kejptaunu. Kako je naveo pred sudom, u razgovoru sa osobom iz Srbije Modak je govorio o odnosima policijskih zvaničnika i kontroverznih biznismena i vođa poznatih kriminalnih klanova u toj zemlji.

Na suđenju se govorilo i o navodnim planovima Modaka da likvidira neke od šefova podzemlja, kako bi preuzeo posao obezbeđenja u klubovima, kao i o milionskim dugovanjima koja želi da naplati od češkog milionera iz devedesetih i osuđenog kriminalca Radovana Krejčira.

Krejčir se u britanskim medijima spominjao kao dobar prijatelj Darka Šarića i Dobrosava Gavrića, koji je u Srbiji osuđen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana.

Ranjavanje i hapšenje Arkanovog ubice
Javnosti u Srbiji Krejčirovo ime postalo je poznato pre nekoliko godina, dok je Šarić bio u bekstvu. Spekulisalo se da se Šarić krije na jugu afričkog kontinenta i da mu je utočište pružao upravo Krejčir. Oni su navodno zajedno radili i na proizvodnji vina. Pominjalo se da je tokom bekstva Šarić od Krejčira kupio dve luksuzne vile u blizini Kejptauna, kao i da je njihova saradnja počela još u Češkoj.

Poslovnu saradnju sa Gavrićem Krejčir je počeo u JAR. Gavrić je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana i dvojice njegovih prijatelja 15. januara 2000. godine u beogradskom hotelu „Interkontinental“.

Gavrić je ranjen 2011. u momentu kada je bio sa Sirilom Bekom, šefom podzemlja, čije je ime takođe spomenuto u vezi sa Darmanovićem na suđenju Modaku. Siril je ubijen, a Gavrić uhapšen, ali je podneo zahtev za azil, pa do danas nije izručen Srbiji, iako je naša država odavno podnela zahtev za njegovu ekstradiciju.

Pominjalo se da je Gavrić na indirektan način učestvovao u ovom zločinu. Iako ubistvo jednog od najmoćnijih Južnoafrikanaca nije rasvetljeno, tamošnji mediji su pisali da iza ove likvidacije stoji upravo Krejčir, kao i da je u njegovoj kući policija našla listu za odstrel sa imenom Sirila Beka na njoj.

Desetak dana ranije, u Johanesburgu, gde je rođen Gorgija Gorg Darmanović, likvidiran je učesnik Arkanovog ubistva Milan Đuričić Miki. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, putem Interpola, od kolega iz Južne Afrike dobilo je otiske prstiju ubijenog u Johanesburgu, čijom je analizom u Srbiji utvrđeno da je reč o Đuričiću, koji je osuđen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, Milenka Mandića i Dragana Garića.

 

Tagovi

Pročitajte još: