„Treba znati sve pre odobrenja za snimanje spota“: Predsednik aktiva direktora škola Novog Beograda o skandalu sa Kristijanom

Nakon što je u jednoj beogradskoj školi sniman spot u kojem se pojavio bivši osuđenik, koji otvoreno priča o svojim kriminalnim delima, u slučaju zahteva za takvo i slično snimanje, svaka škola, pre nego što donese odluku o ustupanju prostora, prethodno se mora detaljno upoznati sa svim detaljima, rekao je danas predsednik aktiva direktora škola Novog Beograda Darko Eger. On je za Tanjug naveo da škole imaju mnogo sličnih upita, poput onog za snimanje spota grupe „Crni Cerak“, u kojem se pojavljuje i bivši osuđenik Kristijan Golubović.

– U slučaju takvog zahteva neophodan je sinopsis sa svim kadrovima i akterima, gde je do poslednjeg detalja precizirano koji će se kvadratni centimetar škole videti i samo sa potpunom informacijom moguće je tražiti odobrenje i izaći pred upravljački organ ili pred osnivača u slučaju nečeg većeg obima – naglasio je Eger.

Istakao je da su škole samo korisnici objekata kojima rukovode, a postoje upravljački organ (školski odbor), rukovodeći organ (direktor) i najviši stručni organ (nastavničko veće).

– Kada dođe do iznajmljivanja prostora u obavezi smo da dobijemo saglasnost od vlasnika objekta – Republike Srbije ili Grada Beograda, ali kada su ovakve situacije događa se da neko obaveštenje o tome dobijamo sa par dana razlike, a za to vreme nije moguće doneti odluku i dobiti saglasnost od osnivača – naglasio je ovaj direkTor škole.

„Veliki nesporazum“

Ipak, on veruje da je ovo jedan veliki nesporazum i da „nije bila želja da direktorke da uradi nešto namerno ili pogrešno“.

Navodi se, međutim, da su pojedini roditelji zahtevali da direktorka škole u Rakovici Tamara Jelić zbog podnese ostavku, na šta je ona rekla da nije bila upoznata sa svim detaljima, da je pogrešila i da učionica nije bila iznajmljena već da je ustupljena besplatno na par sati snimanja.

U međuvremenu je nadležno ministarstvo pokrenulo inspekcijski nadzor u vezi s tim slučajem.

– Kada je reč o samom postupku, inspekcija ima svoje procedure: mora da izađe na teren, da utvrdi činjenično stanje i postupanje direktora, kao i cele škole, kako bi bilo ustavnovljeno šta je dovelo do ovakve situacije“, naveo je Eger.

Predsednik aktiva direktora škola Novog Beograda naglasio je da je odluka o tome na školskom odboru, prema čijoj odluci direktor sprovodi te odluke, na koju saglasnost daje osnivač.

Direktori odgovorni za sve što se dešava u školi

On napominje da su direktori odgovorni za sve što se događa u školi, jer treba štite zakon, pa su dužni da se informišu o svemu i obaveste školski odbor.

– Direktori su odgovorni ljudi, jer u krajnoj liniji odgovaraju pred zakonom, pa sam siguran da je ovog puta došlo do određenog stepena nerazumevanja i to nije ni prvi ni poslednji slučaj da dolazi do takvih problema prilikom nekakvih gostovanja po školama – naglasio je Eger.

Istakao je i da nadležna inspekcija, nakon što ustanovi sve relevantne činjenice, može da predloži i razrešenje direktora.

Dodao je i da je pomenuto lice poznato u javnosti i svakako da deca o njemu nisu učila školi, već kod kuće „uz slučajnu ili namernu roditeljsku pomoć“.

– Kada je reč o celoj ovoj situaciji svi treba da se zapitamo: i mi i roditelji i mediji, ali činjenica je i da poznata lica dolaze u školu na ovaj ili onaj način i siguran sam da on nije ni prvi ni poslednji – poručio je ovaj direktor škole.

 

Tagovi

Pročitajte još: