TRI GODINE OD BRUTALNE LIKVIDACIJE NA NOVOM BEOGRADU: Izvršilac izmiče pravdi, raznet čim je ušao u „BMW“

Strahinja stojanović poginuo je u eksploziji bombe koja je postavljena pod vozačko sedište njegovog automobila.

Strahinja Stojanović (30) je na današnji dan pre tri godine podlegao povredama koje je zadobio kada je u Ulici omladinskih brigada eksplodirao njegvo džip „BMV X5“. On je u eksploziji koja je podmetnuta ostao bez obe noge, ali je do dolaska Hitne pomoći bio u svesnom stanju. Ipak, ubrzo je podlegao stravičnim povredama.

Stojanović je kobnog dana u automobilu bio sa devojkom, Kolumbijkom Sonjom Suarez Gomez (47) koja je u napadu zadobila lakše povrede.

Istraga je utvrdila da je ispod džipa BMW X5 bilo između 1 i 1.5 kilograma eksploziva „pentrit“, te da je bio postavljen ispod vozačevog sedišta.

Eksplozija je bila usmerena, a menjačka kutija dodatno je zaštitila Kolumbijku.

Kada se dogodila eksplozija, po njenim rečima, Strahinja je vrištao od bolova.

– Pokušala sam da ga izvučem napolje. Pritrčao je i prolaznik i pomogao mi – rekla je navodno na saslušanju i objasnila da je Srbina upoznala 2019. godine u Madridu, na žurki.

Eksploziv razorne moći

Jedinjenje „pentrit“ ili skraćeno „PETN“ je kristalno bela praškasta materija otporna na plamen i toplotu ali ne i na udar. Oblikuje se kao plastelin, postavlja se za oko 20 sekundi i košta oko 30 evra po kilogramu. Sedam kilograma ovog eksploziva je dovoljno da sruši celu zgradu.

Svrstava se među najjače poznate eksplozive.

„Pentrit“ se koristi i za punjenje granata ili kao dodatak u nekim plastičnim eksplozivima. On se uglavnom koristi u kriminalnim krugovima za dizanje blindiranih vozila u vazduh, a za to je dovoljno oko 250 grama jedinjenja.

On se uglavnom koristi u vojne svrhe ali kriminalci do njega dolaze tako što ga kradu iz vojnih fabrika. S obzirom na to da se pentrit lako oblikuje kao plastelin, može da se sakrije u cipelu ili pod odeću kad se švercuje preko granice. Detektor metala ne može da ga registruje, jer nema metalnih opiljaka.

S obzirom na to da je ispod Stojanovićevog automobila pronađeno između kilogram, i kilogram i po ovog jedinjenja, može da se zaključi da je ubica hteo da bude siguran da žrtva neće preživeti eksploziju.

Kako je Stojanović lociran?

Stojanović je najverovatnije lociran preko profila na društvenim mrežama Kolumbijke Sonje Suarez Gomez, koja se od njega nije odvajala poslednjih šest meseci. Ona je bila vrlo aktivna na Instagramu, a ima javni profil na kojem je objavljivala fotografije sa nastradalim Stojanovićem.

Njih dvoje su tokom leta boravili na Zlatiboru i Kopaoniku, a ona je svaki zajednički trenutak beležila i objavljivala lokacije na kojima su se u tom trenutku nalazili, što je verovatno olakšalo posao egzekutorima.

Tokom saslušanja, koje je trajalo skoro četiri sata, govorila je i o slikama sa Strahinjom, koje je redovno postavljala na Instagram. Istažiteljima je privuklo pažnju to što se na njenom profilu moglo pratiti Stojanovićevo kretanje iako je poznato da je on i 2018. bio meta bombaškog napada.

– Nisam otkrivala njegovu lokaciju, nije bila nikakva tajna da postavljam naše zajedničke fotografije. Mi se nismo krili, kretali smo se normalno, fotografisali se zajedno. Da objavljujem slike, Strahinja je znao, nije mu to smetalo niti mi je branio da stavljam zajedničke fotografije – navodno je objasnila Sonja.

Ispričala je i da su bez skrivanja obilazili restorane i kafiće, kao i da je znala da se Strahinja bavi trgovinom automobilima.

Prava je sreća da niko od prolaznika, koji su se u trenutku eksplozije džipa zatekli u Ulici omladinskih brigada, nije povređen. Detonacija se dogodila na svega nekoliko metara od autobuskog stajališta, a trotoari pored te novobeogradske saobraćajnice kritičnog dana su vrveli od ljudi.

Ubica pobegao u Zapadnu Evropu

Policija je brzim operativnim radom identifikovala Stojanovićevog ubicu, Milivoja Lovernovića (50) iz Gradiške za kojim je odmah raspisana međunarodna poternica.

Lovrenovoć je samo 8 dana posle izvršenog ubistva Strahinje Stojanovića razotkriven kao ubica u akciji beogradske policije. U međuvremenu je, prema saznanjima srpskog MUP-a, pobegao u BiH, zatim u Hrvatsku, a odatle u neku od zemalja Zapadne Evrope.

Tačna lokacija na kojoj se nalazi Lovrenović nije ni sada poznata, ali je poternica za njim ubačena u bazu Interpola, što znači da su u razotkrivanju njegovog skloništa angažovane policije svih evropskih zemalja.

Kako se sumnja, on je u Beograd došao po nečijem nalogu kako bi izvršio egzekuciju.

– Efikasnom saradnjom policije i Višeg javnog tužilaštva, kao izvršilac krivičnog dela identifikovan je Milivoje L, državljanin Srbije i Bosne i Hercegovine koji, takođe, poseduje i ličnu kartu Hrvatske. Osumnjičeni ima prijavljeno prebivalište u Srbiji, u kom ne boravi od 2006. Njegov identitet utvrđen je antropološkim veštačenjem sa snimaka i izolovanjem bioloških tragova – saopšteno je tada u Tužilaštvu.

Kako se dodaje, osumnjičeni je koristio bombu koja je, osim eksplozivnih materija, sadržavala i određenu količinu metalnih matica od šrafova, kako bi se povećalo razorno dejstvo i ubojitost.

Jedan pokušaj likvidacije propao

Ta likvidacija bila je drugi pokušaj ubistva Strahinje Stojanovića, na kog je 11. avgusta 2018. godine u naselju Nova Galenika u Beogradu već pokušan atentat.

Taj napad uzdrmao je javnost zbog činjenice da se u njemu nije nalazila meta napada Strahinja Stojanović, već bivša španska misica Olat Bilbao Gonzales.

Lekari su misici jedva sačuvali noge, koje su bile raznete u eksploziji. Stojanović je preživeo napad jer je neposredno pre eksplozije izašao iz auta kako bi se vratio do stana.

Njene potkolenice bile su polomljene, a koža spržena. To su bile opekotine četvrtog stepena, koje su zahtevale hitnu operaciju.

Po oporavku, misica je objavila i da se udala za Stojanovića, ali je kasnije obrisala objavu i to demantovala. Sumnjalo se da je tom objavom, koji je pratila i zajednička fotografija, kao i natpis „Mr. and Mrs. Stojanović“, ona zapravo odala gde se nalazi Stojanović.

Stojanović je više puta bio iza rešetaka zbog teških krivičnih dela i osuđivan je zbog prinude i oružja.

Njegovo ubistvo povezuje se sa likvidacijom poznatog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića. Podmetnuta eksplozija na Galenici desila se dve nedelje posle ubistva advokata, pa je od početka bilo sumnjivo da su ova dva slučaja povezana.

Stojanović je navodno bio prijatelj Miloša Delibašića, koji je iz automobila u pokretu ubijen 2017. godine u Budvi.

(Telegraf.rs)

 

 

Tagovi

Pročitajte još: