TRIDESET SPLAVOVA OSTAJE NA NOVOBEOGRADSKOM ŠETALIŠTU

Konkurs za licitaciju lokacija na kojima će plovni objekti moći da budu postavljeni na levoj obali Save u Novom Beogradu biće raspisan u naredne dve nedelje, najavio juče gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Konkurs za licitaciju budućih lokacija za splavove na Savskom keju biće raspisan u narednih deset do petnaest dana, najavio je juče Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda. On je, kako prenosi Beoinfo, precizirao da se do broja od trideset lokacija za splavove došlo tako što je uzeta u obzir zakonska regulativa da između splavova mora da bude razmak od petnaest metara, iz bezbednosnih razloga, kao i da takvi plovni objekti neće biti postavljani tamo gde se nalaze prostori za reni bunare.

– Kada se sve to uzme u obzir, dolazimo do toga da ćemo od 100 splavova koji danas postoje doći do 30. To će biti lokacije gde će jasno biti definisani gabariti splavova. Kada se bude raspisao konkurs, ko god želi moći će da dođe i da licitira za zainteresovanu lokaciju. Nakon toga će započeti obaveštavanje vlasnika splavova koji su sada postavljeni, kako bi imali određeni rok do kojeg moraju da uklone svoj splav, a u suprotnom to će uraditi Gradska uprava – rekao je prvi čovek prestonice.

On je istakao da će naplata početi od onog momenta kada se bude završio prvi deo infrastrukture, odnosno kada se uvedu voda i struja na tu poziciju, a očekuje se da bi to trebalo da bude do Nove godine ili početkom 2023.

Svaka lokacija za splav imaće svoj priključak, osim zakupa prostora plaćaće se utrošak vode i struje, a postojaće i obaveza ugradnje prečišćivača za otpadne vode koje odlaze u reku, precizirao je Šapić.

– Doneli smo odluke koje niko nikada nije pokušao da donese, ušli smo u procese u koje niko nikada nije pokušao da uđe i sprovešćemo ih sigurno. Treba nam vremena da bismo kvalitetno napravili svaku poziciju i kako bi sve bilo uređeno po pravilima i u skladu sa zakonom, a da pritom ne bismo ugrozili šetalište – objasnio je Šapić i dodao da onog momenta kada se bude oslobodila određena pozicija i kada plutajući objekat bude mogao da se zakači i koristi ono što mu je grad obezbedio – počeće da se plaća zakup.

– Paralelno sa tim započećemo projektovanje uređenja celog Savskog šetališta. Govorimo o tri nivoa, nivou do reke, središnjem delu koji je uglavnom zelena površina i gornjem nivou šetališta. Očekujem, ukoliko uspemo da obezbedimo sredstva ove godine, da započnemo taj projekat, a rekonstrukcija će se raditi po fazama – rekao je Šapić.

On veruje da za dve-tri godine na tom mestu može da bude lepše šetalište, čak i od „Beograda na vodi”.

– Dozvolite mi da kao Novobeograđanin u ovoj situaciji budem i malo subjektivan. A „Beograd na vodi” jeste pokazatelj da je i nemoguće u stvari moguće – istakao je gradonačelnik.

Najavio je i uređenje ostalog beogradskog priobalja, koje prema njegovim rečima ne mora da bude po principu uređenja Savskog šetališta ili „Beograda na vodi”, ali koje će svakako omogućiti red među plovnim objektima, kao i prilaz reci.

Na sajtu Sekretarijata za privredu u odeljku Obaveštenje između ostalog piše da od juče počinje da radi kancelarija u Mesnoj zajednici „Sava” u Ulici Jurija Gagarina 221 u Novom Beogradu gde zainteresovani za zakup vodnog zemljišta, odnosno lokacija za postavljanje splavova, na Savskom keju mogu da se informišu svakog dana od 8 do 16 časova, a broj telefona kancelarije je 011/6162-458.

 

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn