U FEBRUARU ZAPOČINJE UKLANJANJE SPLAVOVA NA POTEZU KOD UŠĆA

U februaru na Skupštini grada trebalo bi da se donese dopuna Odluke o uređenju priobalja na osnovu koje bi splavovi bili samo na dve lokacije – na Savskom šetalištu i prekoputa Velikog ratnog ostrva, najavljuje gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Splavovi bi trebalo da postanu turistički brend Beograda, ali i da funkcionišu na bezbedan način koji neće ugrožavati svakodnevni život ljudi koji žive u okruženju. Zato, predstoji dopuna Odluke o uređenju priobalja na zasedanju Skupštine grada u februaru. To je najavio gradonačelnik Aleksandar Šapić, gostujući juče na TV Hepi. Na osnovu te odluke, kako je istakao, splavovi će se ubuduće nalaziti samo na Savskom šetalištu i prekoputa Velikog ratnog ostrva, odnosno na Dunavskom keju desno od hotela „Jugoslavija”.

– Rešićemo pitanje lokacija splavova od Brankovog mosta, sa njegove leve strane, gde je bio „Fristajler”. To znači da bi od Brankovog mosta do rta gde se nalazi Vojska Srbije trebalo da bude sve čisto. Odatle nalevo ka hotelu „Jugoslavija” napravićemo lokacije na kojima će se znati uslovi pod kojima će biti postavljeni splavovi. I tu će se ići na licitaciju. Takođe, „čistićemo” i ovaj deo kod Beogradskog sajma. Znači, splavovi će se nalaziti na dve lokacije – na Savskom šetalištu i praktično prekoputa Velikog ratnog ostrva. Lokacije će biti od hotela „Jugoslavija” nadesno i ka Zemunskom keju. S tim što će na Zemunskom keju to biti malo veći problem zbog prilaska Dunavu. To je manje atraktivno mesto jer je Dunav jak i nosi, zbog čega vlasnici splavova više vole da budu na Savi jer je sporija i mogu da budu usidreni – rekao je Šapić.

On je najavio da će se oformiti lokacije duž zemunskog Dunavskog keja. I za njih će moći, ko bude hteo, da licitira.

– Praktično će biti dve lokacije za splavove – Dunavski kej do početka Parka „Ušće” i deo Savskog šetališta. Sve drugo će biti uređeno šetalište. Sa mesta gde se nalazi „Fristajler” i nekoliko drugih splavova jedino se vidi Kalemegdan s druge strane reke, a u stvari se ne vidi. A ne vidi se zato što su ispred splavovi – istakao je gradonačelnik.

Posle nedavnog potonuća splava „Fristajler” on očekuje i veću podršku javnosti za rešavanje pitanja statusa splavova.
– Na osnovu gradske Odluke o uređenju beogradskog priobalja, umesto nekadašnjih sto splavova, sada se na tom potezu Savskog šetališta nalazi 28 objekata. Licitacija je bila javna, učestvovala su 82 pravna subjekta i samo od tog dela Savskog šetališta grad će prihodovati blizu milion evra – naglasio je gradonačelnik i ukazao da se lako može izračunati koliko je grad izgubio poslednjih 30 godina jer niko nije ništa plaćao.
Tim novcem, kako je rekao, i dodatnom ulaganjem može se rekonstruisati Savsko šetalište.
– Kada se završi procedura, započećemo uklanjanje splavova čiji vlasnici nemaju potpisan ugovor. Daćemo im rok, a nadam se da će ih oni sami skloniti jer je tako bolje za sve. U januaru završavamo projekat dovođenja struje i očekujemo da će u martu svaki zakupac koji je izlicitirao cenu moći da postavi svoj splav. U toku proleća započećemo rekonstrukciju Savskog šetališta. Već se uveliko radi šetalište „Lazaro Kardenas”, nastavili smo radove u Bloku 70 i time novobeogradski blokovi postaju najlepši deo grada za život, ako se sve uzme u obzir, i meni kao Novobeograđaninu to puno znači – rekao je Šapić.

Jedinstven broj za sve službe u gradu

Ove godine trebalo bi da bude postavljen 101 objekat u kome će boraviti beogradski beli.

– Mislim da onog momenta kada ovaj projekat bude zaživeo Beograd neće biti isti grad. Biće bezbedniji, sigurniji, uređeniji, uslužniji. Jer grad čine ljudi, a ne bulevari i zgrade, i njima moramo da budemo na usluzi – istakao je Aleksandar Šapić.

Gradonačelnik je rekao i da je u planu uvođenje telefonskog broja 011011.

Ovaj broj znači da sugrađani neće morati da traže koja je služba za šta zadužena. Tu će moći da dobiju sve informacije i u slučaju hitnosti prijave problem. Trenutno se sprema prostor gde će biti operateri, tako da se očekuje da krajem januara, početkom februara taj broj zaživi.

 

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn