U ovim delovima Novog Beograda danas suzbijaju krpelje: Evo gde ćete moći bezbedno da šetate

Dinamika suzbijanja krpelja zavisi od rezultata monitoringa i vremenskih uslova

Ekipe JKP „Gradska čistoća“, Sektor ekologije i unapređenja životne sredine danas i sutra će sprovoditi akciju mere kontrole i smanjenja populacije krpelja na javnim površinama na teritoriji grada Beograda od 10 do 14 časova.

Ivana Đurić Maslovara, dr veterinarske medicine Sektora ekologije i unapređenje životne sredine JKP „Gradska čistoća” izjavila je za Tanjug da će Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“ danas i sutra sprovesti jednu od najopsežnijih akcija suzbijanja krpelja na javnim zelenim površinama na teritoriji Beograda.

-Dinamika suzbijanja krpelja zavisi od rezultata monitoringa i vremenskih uslova. Aktivnost krpelja je uslovljena temperaturom i vlagom, kao i dužinom dana, a njihova brojnost iz godine u godinu varira u zavisnosti od klimatskih uslova, rekla je Đurić Maslovara.

Ona je navela da se u našim krajevima aktivnost krpelja javlja u dva perioda, u toku proleća i jeseni, a da za vreme visokih, letnjih, kao i niskih, zimskih temperatura aktivnost krpelja opada.

-Za suzbijanje ovih zglavkara koristi se preparat koji je registrovan od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine, upisan je u privremenu listu biocidnih proizvoda, te građani nemaju razloga za strah, rekla je Đurić Maslovara.

Ona je apelovala na sugrađane da ekipama koje sprovode tretmane suzbijanja krpelja omoguće nesmetan rad, kao i na pčelare da preduzmu potrebne mere za zaštitu pčela tokom sprovođenja tretmana.

Akcija će obuhvatiti javne zelene površine, kao što su Blokovi 45-70, Galovica.
(Telegraf.rs)

Tagovi

Pročitajte još: