Unapređenje položaja Roma i Romkinja na teritoriji opštine Novi Beograd

Predsednik Gradske opštine Novi Beograd i predsednik Koordinacionog tela za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, održao je 29. januara prvu sednicu tog tela.

Lokalno koordinaciono telo za socijalno uključivanje Roma i Romkinja jedan je od vidova sveobuhvatne podrške za unapređenje lokalnih mehanizama za inkluziju Roma u koji su uključeni predstavnici Centra za socijalni rad, Udruženja A11, Nacionalne službe za zapošljavanje, MUP-a, obrazovnih isntitucija, JKP „Zelenilo Beograd“.

Članovi tog tela upoznali su se sa Programom „Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“ i dogovorili dalje aktivnosti u skladu sa projektom Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pod nazivom „Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“.

U pitanju je trogodišnji projekat koji finansira Evropska unija u okviru nacionalnog Programa IPA 2020, ukupne vrednosti 6,5 miliona evra. Ugovorno telo je Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.

Realizacijom tog projekta biće stvoreni uslovi za unapređenje kvaliteta i obima usluga socijalne zaštite i podsticanje inkluzije ugroženih i marginalizovanih grupa, posebno romske populacije na lokalnom nivou, što će doprineti poboljšanju efikasnosti politika socijalnog uključivanja kako bi se podstakle jednake mogućnosti i aktivno učešće žena i muškaraca.

Gradska opština Novi Beograd je 17. avgusta 2023. godine potpisala je Sporazum o saradnji sa SKGO-om, u okviru Programa „Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“.

U okviru ovog Programa opština Novi Beograd formirala je više tela za potrebe poboljšanja položaja Roma na svojoj teritoriji i to; Mobilni tim za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, Koordinaciono telo za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, kao i Radnu grupu za izradu lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja populacije Roma na teritoriji opštine.

Tagovi

Pročitajte još: