USVOJEN PDR ZA DEO NOVOG BEOGRADA: Umesto banke, biće kula sa 20 spratova

SADAŠNjA zgrada Alta banke u bloku 32 na Novom Beogradu biće srušena i umesto nje sagrađen neboder od 100 metara, pošto su odbornici na poslednjoj sednici Skupštine grada usvojili Plan detaljne regulacije za ovo područje.

Prvobitna ideja bila je da objekat bude visok 120 metara, a pripremu dokumentacije za njegovu izgradnju pratilo je i negodovanje građana ovog dela prestonice, prvenstveno zbog nedostatka parking-mesta.

Lokacija prekoputa tržnog centra „Novi Merkator“, odnosno na uglu Bulevara Zorana Đinđića i Bulevara umetnosti daje savršenu mogućnost za izgradnju poslovne kule, a dobra povezanost javnim prevozom čini ovaj prstor još atraktivnijim za investitore.

Dakle, nacrtom plana detaljne regulacije (PDR) obuhvaćeno je 4,28 hektara Bloka 32 sve do zgrade Ambasade Slovačke Republike. Kao razlog za zamenu zgrade banke novim visokim komercijalno-stambenim objektom u dokumentu je navedeno da je postojeći objekat, odnosno zdanje banke, dobrog boniteta, međutim, loše pozicioniran u odnosu na izuzetno široku raskrsnicu dva bulevara.

U odnosu za elaborat kojim je bila planirana zgrada do 120 metara, nacrtom PDR njena visina smanjena je za 20 metara, pa tako neće imati 25 spratova, nego 20. U budućnosti se planira i da linija 2 metro sistema prođe u blizini same kule, što samo uvećava benefite te izuzetne lokacije Novog Beograda.

Ukupna površina objekata u obuhvatu plana Bloka 32 sa postojećih 51.900 povećava se na 87.600 kvadratnih metara. Zbog izgradnje ovog nebodera broj stanova u bloku 32 porašće za 140, što znači da će se na tu lokaciju naseliti 400 novih stanovnika, a broj zaposlenih će sa 618 skočiti na 833.

Inače, nacrt plana za Blok 32 krajem avgusta prošle godine u istom danu je bio oglašen na javni uvid i povučen sa njega zajedno sa još dva predloga planova detaljne regulacije – za deo privredne zone u Ovči i za vračarski blok između Krunske, Kneginje Zorke, Njegoševe i Smiljanićeve ulice. Tada su odložene i javne sednice Komisije za planove bez obrazloženja. Predlog plana za Blok 32 ponovo se našao pred očima javnosti sredinom oktobra 2022, ali ne i druga dva nacrta planskih dokumenata.

Atraktivna lokacija

PREKOPUTA buduće kule u bloku 32 nalazi se još jedan neiskorišćen prostor, koji će u budućnosti biti pretvoren u moderne stambeno-poslovne kvadrate. Takođe, nedaleko od ovih parcela, na uglu Ulice trešnjinog cveta i Bulevara Nikole Tesle počelo je raščišćavanje terena za još jedan kompleks, a glavna će biti kula visine 80 metara.

Tagovi

Pročitajte još: