Uvodi se red na reci, nema više načičkanih splavova: Biće dozvoljeno samo 30 lokacija! Za jednu se traži sedam miliona dinara godišnje!

Po novom pravilu, Grad je u obavezi da obezbedi svu pripadajuću infrastrukturu za svaku od lokacija za koju je raspisan konkurs.

Savski kej proteklih nekoliko decenija liči na pravu džunglu, jer su splavovi bez ikakvog reda načičkani jedni do drugih, međutim, tome uskoro dolazi kraj jer će na reci ubuduće postojati samo 30 lokacija za plovne objekte.

Pisane ponude za zakup prostora za splavove, od kojih najveća vredi sedam miliona dinara godišnje, javno su otvorene danas u Gradskoj upravi Beograda, a za ponuđenih 30 lokacije stigle su 83 ponude.

Koji je kriterijum?

Kriterijum za odabir najbolje ponude je najviši ponuđeni iznos ukupne godišnje zakupnine za konkretnu lokaciju.

Po izboru zakupaca, svi vlasnici plutajućih objekata koji nisu stekli uslov za zakup vodnog zemljišta, imaće adekvatan rok da ih sami uklone. A ukoliko ih u tom roku ne uklone sami, počeće njihovo uklanjanje u saradnji sa Vojskom Srbije, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Policijskom upravom za grad Beograd, Rečnom policijom i drugim nadležnim službama.
Zakupci će morati da plaćaju struju i vodu.

Prema novom pravilu, Grad je u obavezi da obezbedi svu pripadajuću infrastrukturu za svaku od lokacija za koju je raspisan konkurs, tako da će budući zakupci, pored izlicitirane zakupnine, biti u obavezi da uredno plaćaju račune za vodu, struju, ali i da obezbede prečišćivače za otpadne vode.

Takođe, očekuje se da kompletan postupak bude završen u prvoj polovini 2023. godine.

Protesti vlasnika splavova

Zbog propisa primenjenih u oglasu za prikupljanje pismenih ponuda za zakup vodnog zemljišta pojedini vlasnici plutajućih objekata su prethodnih dana protestovali navodeći da su ti propisi „neustavni, nezakoniti i diskriminatorski“.

Povodom toga, oglasio se i gradonačelnik Šapić koji je istakao da su licitacijom postavili uslove jednake za sve.

– Nisam saglasan s tim da tamo treba da bude onaj koji je tamo došao prvi i zauzeo mesto. Ako je to princip, onda moram da kažem da se ne slažem s njim. To funkcioniše nekoliko desetina godina, pa i više. A mi smo licitacijom postavili uslove jednake za sve, nema veliki ili mali. Ukoliko budemo imali problem socijalne vrste da neko od njih nakon licitacije neće imati smeštaj, pokušaćemo da pomognemo – kazao je gradonačelnik.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn