UVODI SE RED U OBLAST PLUTAJUĆIH OBJEKATA NA NOVOM BEOGRADU

Prevelik je broj plutajućih objekata i oni ugrožavaju normalno funkcionisanje grada i vizuru na reku – kaže Stojčić.

Plutajući objekti koji su povezani sa obalom jesu u ingerenciji Grada Beograda i na njih se primenjuje Zakon o vodama i sve gradske odluke koje se tiču uređenja ove oblasti, objasnio je danas glavni urbanista Marko Stojčić.

– Ovo uređenje tiče se svih građana Beograda, a ne samo jednog dela. Prevelik je broj plutajućih objekata i oni ugrožavaju normalno funkcionisanje grada i vizuru na reku. Zato je naša obaveza da se zakon poštuje i da se sprovodi. U tom smislu konkursom su ispoštovani svi akti i pravila, među kojima je udaljenje od petnaest metara između dva plutajuća objekta. Taj segment odnosi se na bezbednost ljudi koji dolaze na plutajuće objekte, ali i drugih građana koji prolaze tuda. Takođe, preciziran je i izgled i na taj način došlo se do manjeg broja plutajućih objekata, odnosno primerenog broja, što u krajnjem znači uvođenje reda u ovu oblast – rekao je Stojčić.

Glavni urbanista je podsetio da je plaćanje naknade obaveza prema Zakonu o vodama, a taj posao poveren je u ovom slučaju Gradu Beogradu.

– Grad Beograd, dakle, ima obavezu da naplaćuje naknadu za zauzeće vodne površine, a istovremeno plaćanje naknade je i obaveza vlasnika plutajućih objekata, što oni mnogo godinama unazan ne čine – rekao je Stojčić.

On je ocenio da ako neko tvrdi da se veliki broj građana protivi ovom konkursu, zasigurno sto ili hiljadu puta više građana jeste za uređenje ove oblasti. Takođe, dodao je on, primedba da nisu održavani sastanci sa vlasnicima plutajućih objekata ne stoji.

On je na kraju naglasio i da konkursom nisu obuhvaćena takozvana „privezišta” za čamce, ali da su za buduća vremena na Savskom keju planirane dve pozicije za privezivanje čamaca. Pre toga grad će izgraditi svojevrsni ponton, koji bi služio toj nameni. Ova oblast, dakle, takođe će biti uređena, najavio je glavni urbanista.

Tagovi

Pročitajte još: