VAŽNO! Bližimo se sezoni grejanja, evo kada ona počinje na Novom Beogradu

Funkcionalne probe, koje počinju 1. oktobra, podrazumevaju proveru rada energetskih objekata, toplana i kotlarnica

Na vrata nam „kuca“ oktobar, a jesen počinje sutra. Za tačno nedelju dana možda ćete čuti i kako voda cirkukiše kroz vaše radijatore – vreme je za probe grajanja, i to tzv. „hladne“, funkcionalne.

U slučaju iznenadnog zahlađenja sistem „Beogradskih elektrana“ će tada biti spreman da „primi“ i toplu vodu i tako počne sa grejanjem stanova i pre zvaničnog početka sezone, 15. oktobra.

 

Naša ekipa posetila je toplanu „Novi Beograd“ na samom kraju letnjeg remonta.

„Prema Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra 2023. godine, a u periodu od 1. do 14. oktobra „Beogradske elektrane“ su u obavezi da isporučuju toplotnu energiju korisnicima u danima za koje u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana bude prognozirana srednja dnevna temperatura 12 stepeni Celzijusa ili niža„, kazali su nam u „Beogradskim elektranama“.

Funkcionalne probe, koje počinju 1. oktobra, podrazumevaju proveru rada energetskih objekata, toplana i kotlarnica.

Šta je urađeno tokom leta

Spremno dočekujemo predstojeću grejnu sezonu 2023/24. Obimni remonti radovi započeti su odmah po završetku prethodne grejne sezone i privode se kraju. Prema Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu, remontni radovi biće završeni do 30. septembra“, kazali su nam u „Beogradskim elektranama“.

Dodaju i da se uporedo proverava i funkcionalnost toplovodne mreže, toplotnih predajnih stanica, a prema potrebi i pojedinih grejnih instalacija, kako bi proizvodna i distributivna postrojenja što bolje bila pripremljena za predstojeću grejnu sezonu.

„Tokom remontnog perioda ‘Beogradske elektrane’ su sprovele brojne investicione i remontne radove. U većini toplotnih izvora (15 toplana i 18 kotlarnica) ugrađena je nova oprema, obnovljeni su kilometri toplovodne mreže, a dosta sredstava je uloženo i u toplotne predajne stanice“, kazali su.

Važno je, međutim, da se pripreme i sami stanari.

Kako bi sistem daljinskog grejanja u glavnom gradu bio što bolje pripremljen za predstojeću grejnu sezonu, „Beogradske elektrane“ podsećaju korisnike da je njihova obaveza da svi radovi na unutrašnjim grejnim instalacijama budu završeni najkasnije do kraja septembra.

Kućne grejne instalacije objekta, inače, održava vlasnik, odnosno organ upravljanja stambenom zgradom i one se moraju održavati u ispravnom stanju.

„Naime, na početku svake grejne sezone najveći broj prijava kvarova odnosi se na negrejanje celih objekata. Najčešći uzrok tome su prazne instalacije koje nisu ponovo napunjene nakon završetka radova na unutrašnjim instalacijama u toku letnjih meseci. Naša namere je da pomognemo vlasnicima objekata u procesu pripreme za grejnu sezonu. Zbog toga apelujemo na upravnike stambenih zajednica koji imaju razlog da sumnjaju da su grejne instalacije u njihovim zgradama prazne da se u narednim danima obrate preduzeću“, objašnjavaju u „Beogradskim elektranama“.

„Ukoliko su u letnjem periodu u stanovima izvođeni radovi na unutrašnjim grejnim instalacijama ili upravnici iz nekog drugog razloga veruju da nema vode u grejnim instalacijama objekata koji su u njihovoj nadležnosti, potrebno je da se obrate Servisnom centru grada Beograda pozivom na broj telefona 11-0-11. Ekipe preduzeća će tako biti u mogućnosti da blagovremeno obave sve potrebne provere i neophodne intervencije“, dodaju.

Tagovi

Pročitajte još: