(VIDEO) LJUDI ŠTA JE OVO? Najezda zmija na Novom Beogradu, ovo je druga za dva dana

Topli i sunčani majski dani izmamili su i gmizavce iz njihovih skrovišta. Žitelje Novog Beograda uplašila je juče zmija dugačka više od jednog metra, a nova zmija se pojavila već danas.

Kako se vidi na snimku koji je objavila instagram stranica serbialive_beograd, ovog puta gmizavac dužine preko metar primećen je u Gandijevoj ulici na na Novom Beogradu, kod klikine Euromedic.

Iako u Beogradu ne žive opasne i otrovne zmije, već se radi o bezopasnim belouškama svejedno njihova pojava izaziva prirodan strah kod ljudi.

Iz JKP „Veterina Beograd“ ranije su objasnili da je zmijama, koje su hladnokrvne životinje, neophodna pogodna spoljna temperatura za njihov metabolizam i obavljanje redovnih aktivnosti. Tako sa rastom spoljne temperature zmije postaju aktivnije, u suprotnom one usporavaju sve svoje procese.

Kao što smo već rečeno, zmije u Beogradu ne spadaju u otrovne, međutim ne preporučuje se da im građani prilaze, a naročito da ih ubijaju, jer su one i zakonom zaštićene.

Kazna za ubijanje zmije se kreće od 14.000 do 100.000 dinara jer se one smatraju korisnim životinjama. Zmije jedu glodare i tako pomažu ljudima da se reše ovih štetočina.Iako je susret sa njima iznenadan, praksa pokazuje da se retko završava napadom zmije. Pa tako, ako je ne diramo, može jedino da nas uplaši.

Zmije kojih ima u Beogradu i okolinu nisu otrovne, ne treba ih gurati štapom ili udarati. Ukoliko nemate mogućnosti da ih bezbedno udaljite, recimo ušla vam je u stan, na terasu, najbolje je da se samo sklonite ukoliko vas ona plaši i pozovete „Veterinu Beograd“, istakli su za Beograd na Blic iz „Veterine Beograd“.

Otrovnicama Beograd nije prirodno stanište

Opasne i otrovne zmije u Beogradu mogu se naći samo nelegalno, odnosno ukoliko je privatno lice drži u terarijumu, a ona odatle nekako pobegne. Drugi način na koji takve zmije pronađu put glavnog grada jeste što se ušuškaju u motorni prostor privatnog vozila, gde im je toplo, i onda slučajno budu prevezene iz planinskih područja. Što se već i dešavalo. Jedna od takvih slučajeva je kada je u Bulevaru Despota Stefana pronađena otrovnica – poskok.

Tada je ekipa „Zoohigijene“ odnela zmiju otrovnicu u Zoološki vrt, gde je privremeno bila smeštena jer oni jedini imaju uslove za držanje takvih životinja, pre nego što je vraćena u prirodno stanište.

„Zmije vole toplo, proleće ih je razbudilo“

Nije neobično da se zmije pojavljuju i u urbanim sredinama.

„Bilo je pojava u centru Beograda i ujeda čak, poskok je bio u pitanju. Inače, ti gmizavci napadaju čoveka samo iz straha i samo ukoliko su ugrožene ili ih nagazite – kaže dr Rastko Ajtić, stručnjak za zmije.

Sada, sa toplim i sunčanim vremenom veće su šanse da ih vidimo, jer one sada izlaze da se „sunčaju“.

Ajtić objašnjava da u rano proleće mužjaci izlaze da bi spermatozoidi sazreli zato najpre viđamo mužjake po gradu kako se sunčaju.

– Moraju da se sunčaju i tada je moguće videti ih na kamenjaru. Kada je povoljna temperatura, zmije traže skrovište, hranu i mesto za sunčanje – ističe Ajtić.

Tagovi

Pročitajte još: