(VIDEO) NEOBIČNA SCENA NA NOVOM BEOGRADU: Mirno pecao, kada su RIBE POČELE NEKONTROLISANO DA ISKAČU!

Za pecanje se obično kaže da smiruje, a vreme provedeno pored reke da utiče povoljno na raspoloženje. Možda je tako dan krenuo i za jednog pecaroša na Savi, dok mirnu vodu nisu uzburkale ribe koje su počele pomahnitalo da skaču!

Iako deluje kao nešto neobično, za ribolovce je to poznat scenario. Poslednji zabeleženi takav slučaj je bio na Tisi u Zemunu, kada su tolstobici počeli da skaču jedan za drugim, upadajući u čamac i udarajući ribara po glavi.

Sada se slično desilo kod Starog železničkog mosta na Savi, a na snimku objavljenom u Fejsbuk grupi Divlji Beograd se vidi kako ribe počinju nekontrolisano da iskaču iz vode.

Čoveku koji je pecao je scena bila zanimljiva, pa je i snimio taj događaj. Ubrzo su se umirile, a za razliku od prethodnog slučaja, ovog puta nikoga nisu povredile.

O čemu je zapravo reč?

Kako se može videti u literaturi koja se bavi ribolovom i izučavanjem raznih vrsta riba, tolstolobik uglavnom pliva u jatu, jer se tako oseća bezbednije i zaštićenije od predatora. Međutim, ova vrsta je u stanju da iskoči iz vode, a postoje dva razloga zašto to čini.

Veruje se da tokom hranjenja, ostaci hrane blokiraju njihove škrge a oni skokom pokušavaju da uklone te blokade. Razlog koji se češće sreće kao odgovor je zapravo reakcija ove ribe na buku, tačnije pokušaj da izbegne neku opasnost.

– Tolstolobici se hrane zooplanktonom blizu površine vode. Veoma su osetljivi na smetnje. Motor za čamce ili čak jato gusaka može ih naterati da skoče i do 10 stopa u vazduh. Konkretno, njihovo skakanje često dovodi do toga da zaskaču na čamce, pa čak i da povrede putnike čamca i skijaše na vodi. To ta vrsta radi kad je preplašena – napisao je jedan od učesnika u nedavnoj diskusiji detaljnije objašnjenje na engleskom jeziku.

Tagovi

Pročitajte još: