(VIDEO) Novobeogradski „dinosaurus“: Evo zašto je Geneks kula simbol prestonice

Zapadna kapija Beograda, odnosno Geneks kula, jedan od najprepoznatljivijih simbola Novog Beograda

Zapadna kapija Beograda ili Geneks je 35-spratni soliter na Novom Beogradu, u ulici Narodnih heroja u Bloku 33, neposredno uz autoput Beograd-Zagreb. Nema čoveka koji na pomen Novog Beograda jednu u prvih slika u glavi nema Geneks kulu. Geneks kula, je delo arhitekte Mihajla Mitrovića, građena je od 1970. do 1980. godine. Ovo nije samo simbol Novog Beograda, već celog grada. Zapadna kapija Novog Beograda je na neki način domaćin koji dočekuje i koji ispraća ne samo Beograđane, već i ljude iz celog sveta.

https://vm.tiktok.com/ZMMExUBWt/

Geneks kula poznata je i kao “Zapadna kapija Beograda”, pre svega zbog svog položaja, tik pored glavnog autoputa, kao i zato što svojom spoljašnjošću zaista podseća na kapiju grada.

Osim toga, svojom grandioznošću i neuobičajenom arhitekturom zgrada je zaslužila status simbola Beograda, a važi i za jedan od glavnih orijentira u gradu.

Nazivu doprinosi i činjenica da će svaki posetilac, približavajući se Beogradu, prvo ugledati Zapadnu kapiju, zbog čega ona i ostavlja utisak kao da štiti grad.

 

Tagovi

Pročitajte još: