(VIDEO) ROBOTI VIĐENI NA NOVOM BEOGRADU: Evo kako izgledaju pametne mašine i šta sve mogu!

Na Novom Beogradu su danas viđeni roboti. Ne, nemojte se uplašiti, nisu došli da nas osvoje već da nam dostavljaju hranu. Naime u pitanju su roboti za dostavu hrane kakvi se mogu videti u samo nekoliko svetskih metropola a evo mi smo postali  jedna od retkih evropskih prestonica koje mogu time da se pohvale.

Ovakvi roboti postoje trenutno u Moskvi i nisu nepoznanica u ruskoj prestonici. Podsetimo, Pošta Rusije je pre nešto više od godinu dana uvela inovaciju u svoj sistem pružanja usluga građanima. Pošiljke širom Moskve počele su da se isporučuju pomoću bespilotnih robota-dostavljača, a građani ruske prestonice mogu da poruče dostavu preko mobilne aplikacije.

Sistem dostave pošiljki preko robota u Moskvi funkcioniše tako što poštanski operateri postavljaju pakete na robota, a klijent putem mobilne aplikacije naručuje i prima porudžbine. Status i lokacija paketa u svakom trenutku dostupna je na mobilnom uređaju korisnika.

Takozvani Jandeks roveri mogu da dostave pošiljke od malih paketa, međunarodnih pošiljki, do onih većih čija težina iznosi do 15 kilograma.
Svaki robot sadrži kameru visoke rezolucije i napredne optike pomoću koje se skenira i snima okolina, a poseduje i senzore različitog tipa.

Zahvaljujući naprednoj tehnologiji, roboti su u stanju da sami prelaze ulicu, staju na pešačkom prelazu, snimaju okolinu i procenjuju svoje kretanje u odnosu na dešavanja oko sebe. Oni mogu da prepoznaju predmete, izbegavaju prepreke, kao i da se zaustavljaju zbog pešaka i životinja.

Čitava ruta kretanja robota se snima, te ukoliko nešto ne ide po planu, operater Jandeksa se daljinski povezuje sa robotom, a sigurnost pošiljke u svakom trenutku takođe prate operateri.

Tagovi

Pročitajte još: