(VIDEO) UPLAŠENI KOMŠIJA POSLAO SNIMAK SA NOVOBEOGRADSKOG KEJA: „Čije je ovo čudo i čemu služi?“

Danas je na društvenim mrežama osvanuo video klip zabrinutog građanina, koji je nastao na šetalištu u novobeogradskom bloku 70. Kako piše na samom snimku, primećen je NN pokretni robo snimač u bloku 70, i još se pita: „Čije je ovo čudo i čemu služi“?

Međutim, da nema razloga za brigu i paniku ubrzo je svima postalo jasno kada je jedan od ljudi okačio komentar u kome stoji da su u pitanju Yandex-ovi roboti za dostavu hrane koji su već testirani u nekim delovima Beograda, pa je ovog puta došao na red za testiranje i teren oko šetališta na Novom Beogradu.

Ovi roboti za dostavu nisu nepoznanica, slični su onima koji već neko vreme postoje u Moskvi, jer je Rusije pre nešto više od godinu dana uvela inovaciju u svoj sistem pružanja usluga građanima. Pošiljke širom Moskve počele su da se isporučuju pomoću bespilotnih robota-dostavljača, a građani ruske prestonice mogu da poruče dostavu preko mobilne aplikacije.

Sistem dostave pošiljki preko robota u Moskvi funkcioniše tako što poštanski operateri postavljaju pakete na robota, a klijent putem mobilne aplikacije naručuje i prima porudžbine. Status i lokacija paketa u svakom trenutku dostupna je na mobilnom uređaju korisnika.

Takozvani Jandeks roveri mogu da dostave pošiljke od malih paketa, međunarodnih pošiljki, do onih većih čija težina iznosi do 15 kilograma. Svaki robot sadrži kameru visoke rezolucije i napredne optike pomoću koje se skenira i snima okolina, a poseduje i senzore različitog tipa.

Tagovi

Pročitajte još: