(VIDEO) „Vatreno krštenje” helikoptera „kamov Ka-32” na Novom Beogradu

„Vatreno krštenje” u gašenju požara u urbanoj sredini prvi put imao je helikopter „kamov Ka-32” pre nekoliko dana, kada su njegove mogućnosti na nebu mogle da se vide dok je gasio plamen iznad Kineskog tržnog centra u novobeogradskom Bloku 70. Ekipa ovog helikoptera u sastavu Denis Vojvodić, Borko Vuković i Dalibor Marković zajedno sa kolegama iz još dva helikoptera H145 i „bel 212” u 32 naleta umnogome je pomogla da se vatra koja se razvila na oko 2.000 kvadrata što pre obuzda.

Intervencija je laicima izgledala kao vrlo laka i jednostavna, ali zahtevala je oprez i maksimalnu koncentraciju. Dejstvovalo se u gradskoj sredini i trebalo je proći bezbedno između velikog broja višespratnica i dalekovoda.

Poziv ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića da intervenišu Nenadu Nediću, komandantu jedinice, upućen je nešto posle osam časova 24. januara, a prve dve ekipe u helikopterima H145 i „bel 212” bile su spremne za dvadesetak minuta.

– Kolege u ovim helikopterima, koji su po gabaritu manji od „kamova”, izašle su u izviđanje da utvrde koje su razmere požara i na koji način može da se priđe objektu. Pre svega toga morali smo da imamo potvrdu da je isključena struja u dalekovodu koji se nalazi relativno blizu tržnog centra, da nedajbože ne bi došlo do kontakta vode i struje na zemlji. Dok su kolege izviđale teren, mi smo već uključili motore i bili spremni da idemo po vodu. Sve vreme bili smo na vezi i čim smo dobili obaveštenja sa terena krenuli smo u akciju – priča Denis Vojvodić, pilot u helikopterskoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ono što je bilo važno jeste da su radili u neprekidnom lancu, smenjivao se helikopter za helikopterom, što je povećalo efekat i brzinu gašenja. Posao je olakšavala blizina Save jer se brzo stizalo do vode gde su se punili tankovi i vedra.

Dvanaest požara za samo 24 časa

– Blizina reke nam je značilo mnogo, ali i u ovom slučaju morali smo biti oprezni. Vodu smo uzimali sa otvorenog toka, gde u ovo doba kada je visok vodostaj u reci može da bude svega – i granjevine i nekih drugih materijala. To je važno jer „kamov” radi uz pomoć posebnog sistema – ističe Vojvodić.

I dok helikopteri H145 i „bel 212” vodu uzmaju uz pomoć vedra koje nije sastavni deo helikoptera i koje se naknadno prikači na njega, „kamov” ima ugrađen sistem u kome je tank za vodu spojen sa helikopterom.

– Uz pomoć specijalne pumpe voda se crpe iz reke ili jezera. Tako se bukvalno za minut napuni tank od 4.000 litara. Taj sistem koji se koristi za napajanje vodom težak je 900 kilograma. „Kamov” ima mogućnost da se na njega prikači i vedro tako da ukupna zapremina koju može da ponese iznosi oko 5.000 litara. Inače, helikopter je veći od ostalih koje imamo u MUP-u i zajedno sa teretom može da teži 12.700 kilograma. Samo prečnik rotora je 15,5 metara. Za razliku od ostalih, on nema rotor na repu, već mu je rotor iznad rotora, odnosno ima takozvani koaksijalni rotor – objašnjava Vojvodić.

Srbija ima za sada dva helikoptera „kamov Ka-32”. Jedan je nabavljen 2022, a drugi prošle godine.

Rad na ovom helikopteru sličan je radu na drugim helikopterima, ali je ipak zbog svog sistema sa brojnim funkcijama i uređajima zahtevniji od ostalih.

– Svaki pilot mora do tančina da zna svoju letelicu – da se upozna sa njenim tehničkim osobinama, sa njenim sistemima i uređajima, a ovaj helikopter ih ima više, da zna kako da se ponaša u nekim vanrednim, nepredviđenim okolnostima… Osim toga, naša najveća podrška se nalazi na zemlji. Nju čine članovi tehničkog osoblja koji brinu o tome da letelica bude ispravna i u najkraćem roku spremna za let – napominje Vojvodić.

Tagovi

Pročitajte još: