Više bazena, sportskih terena i biciklistička staza na Novom Beogradu

Novi sadržaji u okviru „11. aprila”, kao i na parceli FK „Radnički” u Novom Beogradu, predviđeni su izmenama planskog dokumenta koji je na javnom uvidu do 7. avgusta.

Sportsko-rekreativni centar „11. april” u Novom Beogradu biće nadograđen, dok je na zemljištu ispod njega gde se nalazi FK „Radnički” Novi Beograd predviđen sportsko-rekreativni kompleks. Ovo su dve najvažnije novine u nacrtu izmena i dopuna plana detaljne regulacije (PDR) za deo područja zapadno od Ulice Tošin bunar (od Bulevara Arsenija Čarnojevića do ulice Prilaz) do Ulice Marije Bursać, Gradske opštine Zemun i Novi Beograd za sportski kompleks „11. april” između ulica Studentske, Tošin bunar i auto-puta E75.

Granica izmena plana obuhvata deo teritorije Novog Beograda, oko 12 hektara, između ulica Dr Žorža Matea, Tošin bunar i auto-puta E75, i to blokove 22 i 23a sa saobraćajnicama definisanim važećim planom.

– Planirani sportsko-rekreativni kompleksi namenjeni su za rekreativne aktivnosti stanovništva, treninge i takmičenja sportista i sportskih ekipa na nacionalnom i lokalnom nivou – navedeno u nacrtu izmena plana koji je na javnom uvidu do 7. avgusta i biće osnov za izdavanje informacije o lokaciji, lokacijskih uslova, kao i izradu tehničke dokumentacije. Nacrt plana pripremio je Urbanistički zavod Beograda, a dokument je naručila Služba glavnog gradskog urbaniste.

Ove izmene su očekivane budući da je gradonačelnik Beograda prošlog meseca najavio da se za „Sportski centar 11. april završava konačni projekat, na osnovu koga će ovaj centar sa tri zatvorena bazena, koliko ih sada ima, dobiti ukupno osam”.

Za sportsko-rekreativni kompleks u Bloku 22 planirana je građevinska parcela površine oko 4,19 hektara, navedeno je u planskoj dokumentaciji.

Na tom placu predviđeni su sledeći sportski objekti: postojeći zatvoreni sportski objekat koji se dograđuje, planirani sportsko-rekreativni objekat, otvoreni bazeni i dečji bazeni sa toboganom, otvoreni sportski tereni (tenis, košarka, odbojka, padel…) i biciklistička staza.

– U okviru planiranog sportsko-rekreativnog objekta planiraju se zatvoreni bazeni sa pomoćnim sadržajima (svlačionice, soba za rehabilitaciju), specijalizovani sportski sadržaji (sportski klubovi, sportska ambulanta, fitnes centar, velnes i spa centar, tereni za padel). Predviđene su i prostorije za administraciju (sala za konferencije, kancelarije), kao i mašinske i tehničke prostorije – navedeno je u nacrtu izmena PDR-a za taj deo Novog Beograda u čijoj blizini se gradi Nacionalni trenažni odbojkaški centar, a u planu je i gradnja centra za sport i rekreaciju na Bežanijskoj kosi koji bi trebalo da zauzme oko 10 hektara između ulica Partizanske avijacije, Blagoja Marjanovića Moše, Tošinog bunara i Bulevara Arsenija Čarnojevića, odnosno auto-puta.

Za sportsko-rekreativni kompleks u Bloku 23a rezervisana je parcela od 5,05 hektara na kojoj će biti fudbalski teren sa tribinama, pomoćni fudbalski teren, mini fudbalski teren i zatvoreni sportski objekat.

– U okviru građevinske parcele moguća je realizacija pomoćnih sportskih sadržaja (svlačionice, sanitarne prostorije, nadstrešnice, magacini sportske opreme), kao i specijalizovanih sportskih sadržaja (otvoreni – zatvoreni bazeni, sportski klubovi, sportske škole, sportska ambulanta…) i komercijalnih delatnosti (trgovina i ugostiteljstvo), kao pratećih sadržaja u funkciji osnovne namene – navedeno je u izmenama PDR-a u kojima se dodaje, između ostalog, i da je dozvoljeno tekuće održavanje, sanacija i adaptacija postojećih objekata, bez mogućnosti nadziđivanja, dogradnje i rekonstrukcije.

Za sve planirane sadržaje kojima će se pristupati iz Ulice Tošin bunar obavezna je izrada urbanističkog projekta.

Tagovi

Pročitajte još: