VODA NA NOVOBEOGRADSKOM BAZENU ČISTA: Gradski zavod za javno zdravlje redovno kontroliše kvalitet vode

VODA na otvorenom bazenu sportskog centra „11. april“ je bezbedna za kupanje i rekreaciju, pokazala je analiza Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ) tokom prošle nedelje. Uzorkovanje vode za kupanje iz otvorenih javnih bazena radi se tokom cele letnje sezone redovno, na nedeljnom nivou.

U laboratoriji GZZJZ se ispituju fizičko-hemijska i mikrobiološka ispravnost, a po potrebi obavljaju i druge analize. Sva uzorkovanja i analize bazenske vode, stručne službe Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd obavljaju u skladu sa standardom SRP ISO 17025:2017.

– Na osnovu rezultata analiza, izdaje se stručno mišljenje, a u slučaju potrebe daje se i predlog korektivne mere kako bi u svakom sportsko-rekreativnom centru tehnička služba koja održava bazene mogla da prilagodi proces prerade vode i da posetiocima obezbedi optimalne uslove za boravak, odnosno kupanje i rekreaciju – navode u GZZJZ. – Presudan značaj za očuvanje kvaliteta vode u bazenima ima broj, kao i ponašanje korisnika, odnosno poštovanje preventivnih sanitarno-higijenskih mera – korišćenje dezo-barijera (kadica za dezinfekciju stopala na ulasku u krug bazena i na izlasku iz toaleta), tuširanje pre i nakon izlaska iz bazena, obavezno korišćenje toaleta, dobra lična higijena i nošenje kapa i naočara za plivanje.

Stručnjaci upozoravaju da je obavezno izbegavanje kupanja u bazenu u slučaju postojanja akutnih oboljenja respiratornog, urinarnog ili digestivnog sistema, kože i sluzokoža, kao i u periodu rekonvalescencije, odnosno oporavka, što je dve nedelje nakon prestanka svih simptoma bolesti. Takođe, smanjenju rizika od infekcija, ali i povreda, značajno doprinosi izbegavanje ronjenja i skakanja, kao i sedenja na vlažnim površinama neposredno oko bazena.

Sugrađanima koji se kupaju na rekama i jezerima lekari savetuju da izbegavaju ronjenje i gutanje vode, kao i tuširanje nakon izlaska iz vode. Ova preporuka se posebno odnosi na kupače koji pripadaju ranjivim grupama stanovništva – mala deca, stari, imunodeficijentni, hronični bolesnici.

Tagovi

Pročitajte još: