Vozači, od danas ako napravite ovaj prekršaj, KAMERA VAS AUTOMATSKI SNIMA: Od 5 lokacija, jedna je na Novom Beogradu

Beogađani, ako do sada niste vodili računa o tome da li prolazite vozilom kroz crveno svetlo, od danas vam je bolje da dobro obratite pažnju na to! Osim što inače ugrožavete bezdenost svih učesnika u saobraćaju, od sada ćete automatski biti snimljeni ukoliko napravite ovakav prekršaj, a kazne su ogromne.

Naime, 10. februara, počinje kažnjavanje onih vozača koji vozilom prođu na crveno svetlo semafora ispred raskrsnice ili obeleženog pešačkog prelaza, a na osnovu snimaka zabeleženih kamerama sistema video-nadzora Grada Beograda.

Ovakih kamera u Beogradu ima ukupno osam na pet lokacija.

Ono što je novo, to je da će kamere pomoću odgovarajućeg softvera detektovati vozila koja prođu semafor na znak crvenog svetla i automatski beležiti video-snimak učinjenog prekršaja.

Kako saznajemo, sistem je automatizovan i nema mogućnost uticaja „ljudskog faktora“, dakle, nema vam pomoći ako vas ovaj sistem uhvati u prekrašaju.

Ovo su lokacije na kojima su kamere postavljene:

  1. Raskrsnica Trgovačke i Jablaničke ulice na Čukarici
  2. Raskrsnici Francuske ulice i Gospodar Jovanove
  3. Raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i Miletnija Popovića
  4. Raskrsnici Bulevara despota Stefana i Cvijićeve ulice
  5. Bulevaru kralja Aleksandra kod Đeram pijace

Kako saznajemo, u narednom periodu sukcesivno će u sistem biti uključene i ostale kamere na beogradskim raskrsnicama.

– U Beogradu je više od 600 kamera u sistemu video nadzora saobraćaja – kaže izvor „Blica“.

Kako da znate da li ste snimljeni

Vlasniku, odnosno korisniku takvog vozila biće upućen poziv da u roku od osam dana dostavi potpune i tačne podatke o identitetu lica koje je učinilo prekršaj.

Ukoliko vozilom u trenutku činjenja prekršaja nije upravljao vlasnik, vlasnik vozila je dužan da dostavi pisanu izjavu overenu od strane nadležnog organa na osnovu koje se na nesporan način može utvrditi koje lice je upravljalo vozilom u vreme činjenja prekršaja.

Kazna do 40.0000 dinara, ali i zatvor, kazneni poeni…

Za prolazak vozila na crveno svetlo semafora, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u rasponu od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, 6 kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

Tagovi

Pročitajte još: