„Zakon o sportu obavezuje klubove da puste igrače u reprezentaciju“: Selektor vaterpolista Srbije za Danas o sukobu sa Novim Beogradom

Šef stručnog štaba seniorske vaterpolo selekcije Srbije Uroš Stevanović još jednom o „slučaju Nikola Jakšić“.

Prošlonedeljna objava spiska igrača za prvi deo Svetskog kupa, u Podgorici od 8. do 14. marta, toliko je uzburkala domaće vaterpolo vode da se bura već danima ne stišava.

 

Sve zbog Nikole Jakšića, jer je Novi Beograd zabranio kapitenu Delfina da se odazove pozivu selektora Uroša Stevanovića, odnosno glasnog negodovanja naslednika Dejana Savića.

 

Strateg nacionalnog tima nazvao je spuštanje pomenute rampe presedanom, podelivši s javnošću informaciju da je trofejni vaterpolista zdrav, čim je nedavno odigrao tri meča za 48 sati.

 

Na to su žustro reagovali trener i sportski direktor prvaka Srbije i finaliste poslednje Lige šampiona, Živko Gocić i Slobodan Soro, demantujući priču da na taj način opstruiraju selekciju.

 

Šta više, akcentovali su činjenicu da je jedan od najbogatijih vaterpolo klubova u Evropi dao mnoštvo prvotimaca za SK i podvukli nameru da i „spornog“ igrača nastavljaju da puštaju.

Čim bude potpuno spreman, jer za njihov pojam to nije već mesecima, ponajviše zbog povreda zarađenih u reprezentaciji i, kako tvrde, pogrešnog lečenja Jakšića tokom boravka u istoj.

 

„Ne, neću nikome ni na šta replicirati. Nemam ni želju ni potrebu za tako nečim. Mogu samo da ponovim svoje stavove, počev onog u vezi puštanja pozvanih igrača u reprezentaciju.

 

Da neobaveštenim ljubiteljima vaterpola stvari budu jasnije, Zakon o sportu Republike Srbije i Pravilnik Vaterpolo saveza Srbije obavezuju sve klubove da ih puste u nacionalni tim.

 

Pravilnik Evropske plivačke i vaterpolo federacije propisuje isto. Nikada niko u istoriji našeg vaterpola nije uradio ovo što je učinio Novi Beograd“, objašnjava Uroš Stevanović za Danas.

 

Trener Radničkog iz Kragujevca i osvajač više medalja sa mlađim selekcijama Srbije odbija da odgovori i na tvrdnje trofejnog dvojca bivših reprezentativaca o lošem tretmanu Jakšića.

„Podsetiću samo da je u dopisu poslatom na adresu VSS stajalo da Jakšić nije u zadovoljavajućoj fizičkoj formi i da zato ne može u reprezentaciju. Iako ja kao selektor procenjujem te stvari.

 

Nije pisalo da je povređen, jer ne postoji taj jedini razuman razlog za nečije neodazivanje pozivu. Nije ni moglo da piše, kada je trenirao i igrao posle 15. februara. Toliko o tome“.

 

Naš sagovornik neće da komentariše ni teoriju čelnika VK Novi Beograd, iza kog stoji gradonačelnik Beograda i proslavljani vaterpolista Aleksandar Šapić, da je taj klub trn u oku drugima.

 

„Ne želim nikakvu diskusiju, jer nisam nikoga optuživao već samo baratao činjenicama. Moja dužnost je da, kao selektor, štitim kult reprezentacije, VSS i instituciju kapitena“, zaključuje Stevanović.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn