ZAPOČELO SNIMANJE BAHATIH VOZAČA: U prva tri dana uočeno 112 prekršaja, a polovina samo na jednoj raskrisnici na Novom Beogradu

U PRESTONICI je u petak započela kontrola prolaska vozača kroz crveno svetlo, tokom prva tri dana registrovano je 112 prekršaja od čega je polovina napravljena na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i Ulice Milentija Popovića.

Na više od 600 lokacija u gradu postavljene su kamere, a polovina se koristi za kontrolu prolaska kroz crveno svetlo.

U pojedinim delovima Beograda postoje i softveri koji automatski detektuju i beleže prekršaje. Kontrola koja je započela u petak je prva faza projekta, a kao sledeći korak u Ministarstvu unutrašnjih poslova najavljuju da će ovi softveri biti postavljeni na još nekoliko lokacija i beležiće i prekoračenje brzine.

– Sistem za automatsku detekciju prekršaja koji je instaliran u video nadzor kamera funkcioniše tako što u obliku video zapisa beleži kontinuirani prolazak vozila na crveno svetlo semafora – rekli su za „Novosti“ u MUP. – Kada se automobil naće ispred zaustavne linije u trenutku dok je uključeno crveno svetlo, ovo će se tretirati kao prekršaj. U tom slučaju vlasnik vozila dobija poziv da u roku od osam dana dostavi potpune i tačne podatke o identitetu lica koje je učinilo prekršaj. U situacijama kada vlasnik vozila nije bio za volanom, a napravljen je prekršaj vlasnik mora da dostavi overenu pisanu izjavu o tome ko je bio u vozilu u tom trenutku. Vlasnici ili oni koji su pozajmili automobil dobiće obaveštenje o prekršaju u roku od nekoliko nedelja ili par meseci.

Vozači koji prođu kroz crveno svetlo mogu dobiti novčanu kaznu od 20.000 do 40.000 dinara, šest kaznenih poena i zabranu korišćenja automobila najmanje tri meseca. U situaciji kada vozači prođu kroz crveno svetlo dok je pešak na prelazu kazne su oštrije. U ovakvim situacijama vozači mogu očekivati kaznu od 100.000 do 120.000 dinara, 14 kaznenih bodova i zabarnu upravljanja vozilom od najmanje osam meseci.

– Kao težak oblik prekršaja, tačnije nasilnička vožnja tretira se kada vozač u intervalu od deset minuta prođe dva ili više puta kroz crveno – rekli su u MUP. – U ovom slučaju vozači mogu da dobiju kaznu zatvora od 30 do 60 dana ili 240 do 360 sati društveno korisnog rada i novčanu kaznu od 120.000 do 140.000 dinara, 15 kaznenih poena i zabranu vožnje od devet meseci.

Nažalost, u prethodnih pet godina nastradalo je 25 osoba i dogodilo se oko 2.000 saobraćajnih nezgoda, a glavni razlog je prolazak kroz crveno.

DODATE NOVE KAMERE

Kako bi se detektovali neodgovorni vozači nove kamere postavljene su na raskrsnici Trgovačke i Jablaničke ulice na Čukarici, Francuske ulice i Gospodar Jovanove. Prolazak na crveno svetlo će registrovati i kamera na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i Milentija Popovića, kao i na raskrsnici Bulevara despota Stefana i Cvijićeve ulice.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn