„ZELENILO BEOGRAD“ APELUJE NA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE: Kupujte jelku sa busenom

Javno komunalno preduzeće „Zelenilo-Beograd“ apelovalo je danas na građane da za Novogodišnje i Božićne praznike kupuju jelke sa busenom, jer time utiču na zaštitu životne sredine i sprečavanje seče malih stabala četinara.

U ponudi jelki sa busenom „Zelenilo-Beograd“ ima dve vrste, smrču i Pančićevu omoriku, a sugrađani ih mogu kupiti u rasadnicima u Ulici vojvode Stepe 405 i Ulici Marije Bursać u Zemunu.

Cene stabala jelki, kako su naveli iz Zelenila, kreću se od 1.500 dinara u visini od jedan metar, do 3.000 za jelke koje su više od dva metra.

Radno vreme rasadnika je radnim danima od 7 do 15 časova, a rasadnici će biti otvoreni za prodaju jelki i u subotu 17. i 24. decembra u periodu od 7 do 15 časova.

„Zelenilo Beograd“ saopštilo je da je u periodu dok traju praznici, potrebno povesti računa o uslovima u kojima se jelka nalazi kako bi se što bolje održala u sobnim uslovima, odnosno da je potrebno da se jelka redovno prska vodom, kao i da se redovno zaliva odstajalom vodom sobne temperature, a vlažnost supstrata treba održavati umerenom.

„Kada prođu praznici, drvo ne treba odmah iznositi napolje na mesto sadnje, već je potrebno da se obezbedi period prilagođavanja. Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku ili prostoriji koja se ne greje, a posle ovog perioda da se posadi na predviđeno mesto. Sadnja se vrši kada zemlja nije zamrznuta, odnosno kada spoljna temperatura nije ispod nula stepeni Celzijusa“, naveli su iz Zelenila.

Tagovi

Pročitajte još: