ZELENILO PUNOM PAROM RADI NA NOVOM BEOGRADU: Završava se jedan a gradi se drugi park

U toku naredne nedelje biće otvorena još dva gradilišta, na Novom Beogradu i Kanarevom brdu – kažu za 24sedam iz nadležnog preduzeća.

Niče novi park u Bulevaru Nikole Tesle

Proleće je pred nama, a sa njim dolazi lepo i sunčano vreme koje će izmamiti mnoge Beograđane u prestoničke parkove, te su radnici JKP „Zelenilo Beograd“ zasukali rukave i trenutno izvode radove na nekoliko lokacija u gradu.

– U toku naredne nedelje biće otvorena još dva gradilišta, jedno u ulici Bulevar Nikole Tesle 46-48 gde je planirana izgradnja dečjeg igrališta i kutka za miran odmor, kao i u ulici Vukasovićeva 24-30 gde je u planu izgradnja dečijeg igrališta, platoa za miran odmor, platoa za stoni tenis, kao i staza i stepeništa – kažu za 24sedamiz „Zelenila“.

Što se tiče radova na redovnom održavanju javnih zelenih površina, iz nadležnog preduzeća ističu da se u ovom periodu vrši se grabuljanje lišća, okopavanje i đubrenje sadnica, cveća i žive ograde, orezivanje suvih grana, izdizanje krune stabala i privodi se kraju sadnja stabala.

– Prema pravilima struke sadnja stabala se vrši u periodu mirovanja vegetacije, od jeseni (okvirno kraj meseca novembra) do početka proleća (okvirno prva polovina meseca marta) – objašnjavaju iz „Zelenila“

Šetalište „Lazaro Kardenas“

Trenutno se izvode radovi i na rekonstrukciji popularnog novobeogradskog šetališta „Lazaro Kardenas“, koje se prostire kroz blokove 44, 45 i 70, a prema aktuelnim planovima neimari će posao u okviru prve faze radova koja se trenutno izvodi u Bloku 70 završiti do kraja maja.

Naime, na šetalištu dužine oko četiri i po kilometara, koje nije obnavljano više od 50 godina, radovi na rekonstrukciji započeti su u junu 2019, a do sada su završeni kompletni radovi u Bloku 44 i Bloku 45, te je neimarima ostalo da još završe posao u Bloku 70.

Prva faza radova u Bloku 70 počela je u novembru 2022. godine, a zbog kompleksnosti posla uređenje će se odvijati ukupno u tri faze.

– Radovi na sanaciji šetališta „Lazaro Kardenas“ u Bloku 70 su zapravo nastavak izvedenih radova u Bloku 45 i u Bloku 44. Radovi će obuhvatiti prostor između Gandijeve i Omladinskih brigada, sa krakom prema izlazu na Savsko šetalište na ukupnoj površini od 74.800 m². Čvrsti zastori, staze i platoi na šetalištu će biti potpuno obnovljeni – rekli su nedavno za 24sedam iz JKP „Zelenilo Beograd“.

Sadnja novih stabala

U susret 36. Beogradskom maratonu juče je u Maratonskoj šumi u Parku prijateljstva na Ušću zasađeno 36 novih sadnica koje su donirali Sekretarijat za zaštitu životne sredine i „Zelenilo Beograd“.

– Očekujemo da ćemo nastaviti tradiciju i u godinama koje dolaze pa ćemo tako za 10 godina imati novih 46, zatim 47, i nastaće maratonska šuma. U toj šumi nećemo uživati samo mi koji smo učestvovali u njenom nastajanju, već i ono što je najbitnije, uživaće i naši sugrađani i provoditi dane sa svojom porodicom – istakla je Ivana Vilotijević iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Projekat „Maratonska šuma“ nastao je sa idejom da se podigne svest učesnika maratona i šire javnosti o značaju zaštite i unapređenja životne sredine.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn