Zgrada na Novom Beogradu u kojoj se stanari nikad nisu posvađali

Prolaznici zastaju, gledaju, fotografišu.

Jedna od najbolje uređenih i najlepših zgrada u Beogradu, gde se, kako kažu komšije, nikada niko nije posvađao otkako su se uselili, nalazi se u Bloku 45. Upravnik kaže da narednih 20 godina neće morati ništa da se menja, jer su sve popravili od podruma do krova i sredili po svojoj meri. Novogodišnja dekoracija, oko koje su se takođe bez problema dogovorili, privlači pažnju komšija i prolaznika.

Prolaznici zastaju, gledaju, fotografišu. Sa ulaznih vrata solitera u Jurija Gagarina odmahuju im Deda Mraz, Sneško Belić, kroz staklo se vidi okićena jelka. Stanari ponosni na novogodišnju dekoraciju.

Stanari navode da je reč o komšijskoj inicijativi i da su u zgradu doneli zimsku idilu i novogodišnju atmosferu kojoj su se najviše obradovala deca.

Domaćinski su se komšije dogovorile i kako će ove godine izgledati ulaz. Jelka i ukrasi su zajednički i svake godine se ponešto dokupi.

„Održali smo sastanak, dogovorili se da treba da okitimo zgradu za Novu godinu. Po dogovoru tog dana kad smo odredili mi smo u 8 sati počeli da radimo i do 12 sati je trajalo kićenje jelke i uređenje ovih ulaza zgrade. Jedan je, ovako više, umetnički školovan, pa je ideje dao i tako, pomogli smo svi. Crvena boja uglavnom preovladava, to je znak sreće“, kaže prof. dr Ranko P. Marijanović, upravnik stambene zajednice u Jurija Gagarina

Komšije iz susednih ulaza stalno ih pitaju za recept, a odgovor je jednostavan – sloga i dogovor. Oni koji su se doselili kad je zgrada izgrađena, baš u januaru, ali 1973. godine, kažu da se za 50 godina niko nije posvađao.

Sve je sređeno, od krova do podruma, okrečeni zidovi i fasada, remontovani liftovi, pa su, nadaju se, što se popravki tiče, mirni narednih 20 godina.

(Telegraf.rs)

Tagovi

Pročitajte još: