Znatno će se razlikovati današnji Beograd i onaj 2030. godine, promene vezane i za Novi Beograd

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić  izjavio je da će se današnji Beograd i onaj 2030.godine razlikovati po završenoj izgradnji metroa, pet fabrika za preradu otpadnih voda, sedam novih mostova, dva tunela i znatno većom prosečnom platom.

Predstavljajući Strategiju razvoja Beograda do 2030. godine, Vesić je istakao da će do tada Beograđani imati završene dve linije metroa koje će se protezati na 41,2 kilometara, i oko 235 kilometara prigradske železnice.

–Sve prigradske opštine, osim Grocke biće uvezane železnicom sa polascima u špicu na 10 minuta i na 45 minuta van njega. Trenutno se rade tri velike fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu, Ostružnici i Obrenovcu. Takođe 2030. nijedno vozilo javno-gradskog prevoza neće ići na fosilno gorivo – naveo je Vesić.

Istakao je da je Grad Beograd od Evropske investicione banke tražio da do 21. februara raspiše konkurs za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava. Ukoliko to ne učine, Grad će sam do 1.marta raspisati konkurs, ukazao je zamenik gradonačelnika za tv Pink.

Strategijom razvoja Beograda do 2030. godine predviđena je izgradnja sedam novih mostova. Dva na Dunavu i pet mostova na reci Savi, istakao je Vesić i dodao da su očekivanja da tada prosečna plata u prestonici bude 200.000 dinara.

–Biće izgrađen Linijski park, kao i  100 manjih širom prestonice. Takođe predviđeno je uređenje terazijskog  platoa, kao i širenje biciklističkih staza za 150 kilometara – najavio je Vesić.

On je istakao da su odbornici Skupštine grada na jučerašnjem zasedanju usvojili Plan generalne regulacije koji se odnosio na javne površine.

–Takvom odlukom smo zaštitili Adu Huju i Veliko ratno ostrvo da ostanu parkovi pokriveni šumom, dok će svi bespravno izgrađeni objekti morati da se uklone. Takođe smo zaštitili Makiš kao zelenu površinu, i zauvek je sačuvali, ali i sve otvorene zelene površine na Novom Beogradu. Sada tamo više nije moguće graditi – naveo je zamenik gradonačelnika.

On je istakao da su odbornici usvojili i odluku da se stara šećerana, kao i stara toplana na Konjarniku prilagode prostoru za razvoj kulture i umetnosti.

–Pre svega biće namenjeni mladim ljudima, neafirmisanim bendovima a čije će poduhvate finansirati Grad Beograd  – ukazao je Vesić i podsetio da su odbornici usvojili i predlog lokacije za izgradnju gimnazije i srednje stručne škole u naselju Borča.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn