Akcija „Pokucaj mi knjigom na vrata” na Novom Beogradu: Knjige za slepe i slabovide stižu na kućne adrese

Savez slepih Srbije i biblioteka „Dr Milan Budimir” treću godinu zaredom organizuju akciju kako bi obradovali korisnike usluga biblioteke i omogućili im i susret sa nekom od ličnosti iz javnog života.

Akcija „Pokucaj mi knjigom na vrata” u okviru koje javne ličnosti dostavljaju pakete audio-knjiga i Brajevih knjiga na kućne adrese slepih i slabovidih osoba juče je ponovo posetila domove četvoro sugrađana. Savez slepih Srbije i biblioteka „Dr Milan Budimir” treću godinu zaredom organizuju akciju kako bi obradovali korisnike usluga biblioteke i omogućili im, pored knjiga, i susret sa nekom od ličnosti iz javnog života. Ovogodišnja akcija sprovedena je uz pomoć novinara, televizijskih i radijskih voditelja, a knjige su dostavljene na adrese sugrađana iz opština Stari grad, Palilula, Novi Beograd i Zemun.

– Pošto su ljudi kojima donosimo knjige redovni korisnici naše biblioteke i upoznati su sa velikim delom bibliotečkog fonda, novinari učesnici akcije ovom prilikom dostavili su im naslove novijeg datuma, pored beletristike, to su knjige iz psihologije i naučno-popularna izdanja. Dostavili smo Brajeve knjige i audio-izdanja autora Nore Roberts, Marijusa Gabrijela i Gijoma Musoa – rekla je Jelena Stojanović, sekretar Saveza slepih Srbije.

Ova akcija ustanovljena je 2021. godine, povodom 50 godina biblioteke „Dr Milan Budimir”, najveće specijalizovane biblioteke u regionu.

Pored Milana Stošića, direktora Saveza, idejni tvorac akcije je i Dejan Ristić, istoričar i direktor Muzeja žrtava genocida, koji je juče predstavio svoje knjige istorijske eseje i najavio njihovo izdavanje prilagođeno slepim i slabovidim osobama.

– Akcija „Pokucaj mi knjigom na vrata” nastala je sasvim spontano, zapitali smo se kako knjige stižu do slepih i slabovidih osoba i u kojoj meri su im one pristupačne, pošto ove osobe često nisu u prilici da dođu do biblioteke. Tako je nastala ideja da se jedan dan u godini odvoji kako bismo odneli knjige u domove naših sugrađana koji su slepi i slabovidi, popričali sa njima i obradovali ih – kaže Ristić.

Organizovanje ove akcije i rad biblioteke i Saveza podržava Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo kulture, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Biblioteka Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve i Biblioteka Grada Beograda. Uz „Politiku”, u sprovođenje akcije su ove godine bili uključeni Radio-televizija Srbije, Radio Beograd i televizije Prva, Pink i B92.

 

Politika

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn
Free Porn