DANAS U 18 ČASOVA U BLOK GALERIJI PROJEKCIJA FILMA „DUBINSKA UMETNOST“ GORANA STOJČETOVIĆA

U Blok galeriji, Jurija Gagarina 221, u utorak, 20. decembra, s početkom u 18 časova, biće održana projekcija kratkometražnog filma pod nazivom „Dubinska umetnost Gorana Stojčetovića“, autora Baxuz Malera.

Film je premijerno bio prikazan u Kulturnom centru Srbije u Parizu, jula 2022. Nekoliko dana kasnije, prezentacija je bila i u belgijskom Art brut centru La S Grand Atelier u Vielsalmu.

Projekat je podržan od Ministarstva kulture Republike Srbije. Organizacija: Matrijaršija i Remont – nezavisna umetnička asocijacija.

Ovaj događaj će ujedno biti i svečano zatvaranje samostalne izložbe „I zaista vam kažem, slike ove, duše vaše otpevaše“, autora Gorana Stojčetovića.

 

O projektu

Prezentacija umetničkog rada Gorana Stojčetovića u Kulturnom centru Srbije u Parizu, kao uvodni deo, bila je započeta šesnaestominutnim video kolažom kroz celine koje daju širi retrospektivni uvid u obimnu i raznovrsnu produkciju. Film je sačinjen od video materijala koji dočaravaju procese – etape nastanka dela, preoblikovanja, izvlačenja motiva, konstruisanja objekata, kolektivne akcije, rad u različitim stimulativnim atmosferama… što je od esencijalne važnosti za shvatanje Goranovog stvaralaštva.

Potreba da se Goranov pristup i principi koje je razvijao nekako formulišu javila se kada ih je već uveliko primenjivao u radu sa drugim ljudima, pre svega sa pacijentima Dnevne bolnice i Kluba lečenih psihoza Klinike za psihijatriju VMA u Beogradu uz stručni tim psihijatara i psihologa. Princip rada dubinskog crteža, kako ga je Goran nazvao, je prihvaćen od stručnog tima Klinike za psihijatriju VMA, osnovan je profesionalni Art brut studio u bolnici i uveden u redovno lečenje, od 2015. godine do 2020., kada se stalo zbog kovid epidemije. Rezultati su od početka bili jasni – dijagnostifikovanje je olakšano, otkrivale su se krucijalne pojedinosti, pacijenti su se brže otvarali, uviđali svoje mehanizme i mogućnosti promene, prelazili iz pasivnog u aktivnije stanje tokom lečenja tj. motivisali se i preuzimali odgovornost za dalje životne korake…Dubina je dimenzija kojom se kreće i prilikom obrnutog procesa iščitavanja finalno harmonizovanih formalnih elemenata. Da bi stvaralaštvo bilo autentično i da bi sadržalo snagu “magijskog i isceljujućeg” ono mora da prođe kroz najdublje slojeve bića. U tom cilju Goran nastoji da amortizuje sve moguće šumove i posrednosti koje sputavaju direktan izraz i dublje poniranje u sopstvo kao što su formalno obrazovanje, institucionalizacije, formalne, medijske, tematske umetničke trendove, predstavljačke i estetske pretenzije…Film je autorski rad umetnika koji deluje pod pseudonimom Baxuz Maler, koji godinama sarađuje sa Goranom i verno je dočarao svu „psihodeličnost“ procesa i motiva u pronalaženju umetničkog izraza Stojčetovića.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn