Deo manifestacije „Dan tradicije“ održaće se na Novom Beogradu

Treća po redu manifestacija „Dan tradicije“ održaće se na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembra 2023, u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd (DKCB), Udruženja koreografa narodnih igara Srbije, Ministarstva kulture Republike Srbije, GO Stari Grad, Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Beograda.

Centralni deo manifestacije je u Beogradu, u centru grada (Knez Mihailovoj ulici), uz svečanu povorku učesnika obučenih u narodne nošnje i muzičko-scenski program na Trgu republike, u kojem će učestvovati glumci, pevači, dečji horovi i folklorni ansambli. U popodnevnim časovima program će se nastaviti u drugom delu grada – na Novom Beogradu, na velikoj sceni u 44 bloku. Manifestacija će biti realizovana i na glavnim ulicama gradova i sela širom Srbije, ali i u dijaspori i rasejanju.

U okviru manifestacije (u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda), za decu i mlade od 7 do 14 godina iz Srbije organizuje se nagradni konkurs „Srbija, doživi!“.

Ideja organizacije konkursa je podsticanje mladih da kroz umetničke medije (sliku, fotografiju, poeziju, prozu i video-klip), dočaraju prirodne lepote, kulturu i tradiciju svoje zemlje. Tradicija, kao inspiracija za umetničko stvaralaštvo, je polazna tačka konkursa koji želi da podstakne komunikaciju predaka i potomaka kroz literarne, likovne i multimedijalne radove. Odevni simboli, narodna nošnja, viteško nasleđe, istorijski događaji, jubileji, običaji, narodno stvaralaštvo, pesma, igra, nacionalna kuhinja i stari zanati – treba da budu inspiracija učesnicima konkursa.

Rok za dostavu radova 10. septembar.

Tagovi

Pročitajte još: