„Forma odslikavanja“ u Blok galeriji na Novom Beogradu

U Blok galeriji, Jurija Gagarina 221, u petak, 1. septembra, s početkom u 20 časova, biće otvorena izložba „Forma odslikavanja“, autorki Fanite Barčot -Nikolac i Milene Milenković .

Izložba će biti otvorena do 12. septembra 2023. godine

„U ovom projektu predstavljaju se dvije generacijski različite, ali stilski, likovno i estetski usporedive, autorice koje stvaraju autorski prepoznatljiv trag na umjetničkoj sceni. Povezuje ih tehnika kojom realiziraju svoje ideje: crno-bijela fotografija. Povezuje ih zaokupljenost tijelom, vlastitim, krhkim, dostupnim, podatnim. Jedinim. Fanita Barčot-Nikolac deluje kao članica HDLU Rijeka i HDLU Istre, većinom autorskim projektima na tematskim izložbama,dok Milena Milenković utire svoj umjetnički put većinom na međunarodnim izložbama.

Milena Milenković – Alter ego (2015.-2023.) Ako je introspekcija promatranje vlastitih mentalnih i emotivnih procesa, ispitivanje svojih svjesnih misli i osjećaja, onda je okvir kroz koji Milena promatra vanjski svijet svojevrsni prozor kroz koji nam se dopušta pogled na tijelo koje fotografira, tijelo koje može biti i njeno, na ono unutra, na ono što se otkriva. Uvučeni u taj svijet postajemo dio igre. Voajeri zavedeni tuđim snovima, bez dodira stvarnosti od kojeg ruke drhte.

Fanita Barčot-Nikolac – Ćelava pjevačica (2017.-2023.) / Ćelava pjevačica s perceptivnim pomakom

Fanita Barčot u seriji fotografija Ćelava pjevačica uranja u svojevrsni stupanj podvojenosti kako bi se ponovno uzemljila u svijetu, vodeći se gotovo naivnom spoznajom da samo kroz udaljavanje možemo razumjeti šire konture našeg iskustva. Očita je senzualnost njezinih fotografija. Tijelo umotano u tijelo, koje iz tijela odlazi i u tijelo se umata. Ovo odvajanje i privlačenje – udaljenost, intimnost – uvjerljivo je prikazano kao emotivna snaga koja izbija iz njenih fotografija.

Milena Milenković rođena je 1990. godine u Paraćinu. Po zanimanju je arhitekta. Izlagala je na pet samostalnih i više od 120 kolektivnih izložbi u 20 zemalja, na kojima je osvojila oko 90 medalja i priznanja. Umetničko zvanje „Kandidat majstor fotografije“ Foto saveza Srbije stekla je 2020. godine kao najmlađa žena kojoj je dodeljeno ovo zvanje. Iste godine našla se i među 10 najuspešnijih autora u Srbiji. Međunarodno zvanje AFIAP stekla je 2021. godine. Svoj fotografski rad započela je 2015. portretnom i kreativnom fotografijom, a zatim beleži ulične i scene iz života. Otkrivši interes za ljudsko telo i emociju, počinje da se bavi akt fotografijom. Kroz akt istražuje emotivno oslobođenje koje dolazi skidanjem i odricanjem nametnutih društvenih normi. Serije prikazane na izložbi nastale su u različitim vremenskim periodima u razdoblju od 2015. do 2023. godine.

Fanita Barčot-Nikolac rođena je 1963. u Splitu. Učestvovala je na preko 50 grupnih izložbi u Hrvatskoj i inostranstvu, osvojivši više nagrada i priznanja. Članica je HDLU Rijeka i HDLU Istre. Iako naginje crno-beloj fotografiji, pod‌jednako se dobro izražava i fotografijom u boji, eksperimentišući različitim fotografskim tehnikama. Njen izraz je lični i intiman. Na konceptualan način preispituje vlastito ja, istražuje odnose svetla i tame, stvara digitalne kolaže, režira prizore i svetove. Fotografija joj je strast, svojevrsna meditacija koja omogućuje beg u vlastiti svet kreativnosti i slobode. Serije prikazane na izložbi nastale su u različitim vremenskim periodima u razdoblju od 2017. do 2023. godine.“

Tagovi

Pročitajte još: