(FOTO) Održano književno veče na Novom Beogradu!

U prostorijama Opštinskog centra za brigu o starima, deci i osobama s invaliditetom „Novi Beograd“, Milutina Milankovića 34, u četvrtak 7. decembra, održana je tribina „Lepo je treće doba“.

Tribinu su u saradnji sa Opštinskim centrom organizovali Udruženje penzionera Novi Beograd, Porekt treće doba Beograda i Književni klub Pokreta trećeg doba Srbije.

Obraćajući se prisutnika direktorka Centra Milovanović Minić je naglasila da je briga o starima deo redovne aktivnosti Centra, te da je tribina organizovana u toku kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama koja se završavama obeležavanjem Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra.

U skladu s tim datumima, prema njenim rečima, to je period kada se češće govori i o zaštiti prava najstarijih koji su često žrtve nasilja svojih najbližih: supružnika, dece, rodbine i negovatelja.

-Neophodno je skrenuti pažnju svih na to koliko je važno prepoznati nasilje, prijaviti ga i tako pružiti zaštitu i podršku žrtvama -rekala je direktorka Centra.

Ona je podsetila na to da je Vlada Republike Srbije u septembru usvojila Strategiju aktivnog i zdravog starenja u Srbiji za period od 2024. do 2030. godine.

Cilj strategije, je unapređenje kvaliteta života starijih građana, kroz razvijanje koncepta aktivnog i zdravog starenja, kao i oslanjanje na znanja, talente i iskustvo starijih, koje su stekli tokom života.

-Ovaj dokument nas dodatno obavezuje da sarađujemo i još intenzivnije stvaramo uslove za aktivno starenje, a jedan od načina je i organizacija ovakvih i sličnih događaja koji doprinose socijalnoj inkluziji starijih – zaključila je Milovanović Minić.

Učesnici književne večeri, između ostalih, bio je Vidak Maslovarić, potpredsednik Udruženja književnika Srbije i glavni i odgovorni urednik kultne tribine “Francuska 7“, Udruženja književnika Srbije.

Književnik Majo Danilović, član više međunarodnih književnih udruženja, kazivvao je svoje pesme, a u prostoriji u kojoj je organizovana tribina, član Udruženja primenjenih umetnika Srbije – ULUPUDS, Dušan Vukša izložio je bronzane svoje skulpture u bronzi.

Izuzetno posećenoj književnoj večeri, pored Novobeograđana prisustvovali su i predstavnici drugih gradskih opština, između ostalih predstavnici Zvezdare, Zemuna, Čukarice, Pačilule.

Organizatori nastoje da tribine koje se dotiču tema vezanih za aktivnosti najstarijih sugrađanima, budu istovremeno i susreti generacija, jučerašnji događaj upotpunili su članovi Muzičke škole “Mokranjac“.

Tagovi

Pročitajte još:

antalya bayan escort
Free Porn
Free Porn